Magyar fotós nyerte el a Paris Photo fődíját
Dátum: 2010. november 17., szerda, 17:46
Ősz Gábor fotóművész vehette át szerdán a párizsi fotóhónap legjelentősebb rendezvénye, a Paris Photo elnevezésű fotográfiai vásár és kiállítás idei fődíját.

A BMW által felajánlott 12 ezer euró jutalommal járó elismerést hetedik alkalommal ítélte oda a nemzetközi zsűri, amely a rangos eseményen kiállító kortárs alkotók előzetesen kiválogatott húsz pályázatából díjazta a legjobbat.

Az Elektromos vízió témában meghirdetett pályázaton Ősz Gábor Állandó napfény (Permanent Daylight) című különleges, camera obscurát használó kísérletező sorozata bizonyult a legkiválóbbnak, amelyben a mesterséges fény és az építészet kapcsolata kerül a középpontba.

A nyolcvanas években festőként indult, Amszterdamban élő magyar fotóművészt a párizsi Loevenbruck Galéria képviseli a vásáron. A győztes munka alapjául az Amszterdam határában található üvegházak szolgáltak, amelyeket a nővények fejlődése érdekében éjjel is különleges fényekkel világítanak meg.

A Paris Photo csütörtökön nyílik meg a nagyközönség számára. A Louvre múzeumának üvegpiramisa alatti 3 ezer négyzetméter alapterületű kiállítótérben 14. alkalommal rendezik meg a fotóművészet egyik legjelentősebb éves találkozóját, amelyre november 21-ig csaknem 40 ezer látogatót várnak a szervezők.

A vásár programjaihoz számos múzeum és galéria csatlakozik, idén egyik kiemelt helyszín a Párizsi Magyar Intézet. Az esemény központi kiállításának tematikája Közép-Európa, plakátján André Kertész egyik fotója szerepel.

A központi kiállításon kívül - ahol csaknem száz művész munkái láthatók - a közép-európai fotósok alkotásai közül a 25 országból érkezett 106 kiállító (91 fotógaléria, illetve ügynökség és 15 művészeti kiadó) standján pénztárcájuknak és ízlésüknek megfelelően átlagosan 300 és 100 ezer euró között válogathatnak a fotó szerelmesei az egyre drágábban kínált vintázs képek (korabeli, eredeti előhívású felvételek) között. Magyarországot idén három galéria, a Vintage, a Faur Zsófi - Ráday Galéria és a Lumen Galéria külön standdal képviseli.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ