Souto de Moura nyerte a Pritzker-díjat
Dátum: 2011. március 30., szerda, 9:14
A Pritzker Építészeti Díjat idén Eduardo Souto de Moura portugál építész nyerte, aki a gondosan a környezethez illesztett épületeivel és munkáinak izgalmas színvilágával vívta ki magának a szakma elismerését.

Az 58 esztendős építész olyan korábbi díjazottak után veheti át az építészeti Nobel-díjként is emlegetett elismerést, mint Frank Gehry, Tadao Ando és Renzo Piano. Souto de Moura Portugáliában és Európa más országaiban épült lakóházak, szállodák, múzeumok, sportlétesítmények tervezőjeként érdemelte ki a rangos díjat.

"Építészete nem szembetűnő, frivol vagy festői. Intelligencia és komolyság itatja át munkáit" - méltatta a díjazottat a Pritzker zsűrije. Mint közleményükben megjegyezték: Souto de Moura alkotásai nem mérhetők fel egy gyors pillantással, elmélyült figyelmet kívánnak. Mint a költemények, az ő munkái is érzelmileg hatnak azokra, akik veszik a fáradságot arra, hogy figyelmesen szemléljék.

A portugál szakember korábban többször hangsúlyozta, milyen fontosnak tartja, hogy egy épület egyszerűen teljesítse funkcióját, és a környezetéhez aktuálisan, valamint globális szinten egyaránt illeszkedjen.

"Nincs ökológiai építészet, nincs intelligens építészet, nincs fenntartható építészet - csak jó építészet" - mondta 2004-ben egy szakmai fórumon.

A Pritzker-díjat odaítélő zsűri Souto de Moura építészeti alkotásai közül kiemelte a portugáliai Braga város hegyoldalára tervezett sportstadiont, valamint az Amares város melletti zárda- és monostoregyüttes helyreállítását és átalakítását, amelynek során az építész "olyan tereket alkotott, amelyek koncepciójukban összeférnek mind a történelmi múlttal mind a modern korral".

Souto de Moura, aki korábban Alvaro Siza szárnyai alatt dolgozott, 1980-ban kezdte önálló pályafutását, miután megnyerte a szülővárosa, Porto kulturális központjának megtervezésére kiírt pályázatot. Jelenleg tervezői munkái mellett a Portói Egyetemen és vendégprofesszorként többek között a Harvardon is tanít.

A Pritzker-díjat június 2-án adják át Washingtonban. A rangos elismeréssel 100 ezer dolláros jutalom is jár.

Souto de Moura a második portugál építész Alvaro Siza után, aki átveheti a díjat.

"Amikor telefonon közölték, hogy én nyertem el a Pritzkert, alig tudtam elhinni. A tény, hogy ez a második alkalom, amikor egy portugál építészt választottak, még jelentősebbé teszi számomra" - írta közleményében a díjazott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„Azon a napon lettél felnőtt, amikor először nevettél egy jót – önmagadon."
Ethel Barrymore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ