Finn Oroszlan Lovagrend Érdemrend Szarvas Zsuzsának
Dátum: 2011. november 9., szerda, 17:55
Tarja Halonen köztársasági elnök Dr. Szarvas Zsuzsát, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét a Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendjével tünteti ki. A kitüntetést 2011. november 10-én 14 órakor adja át Jari Vilén nagykövet.
2009 – 2011 között Dr. Szarvas Zsuzsa vezette és koordinálta a Finnország számára egyik legjelentősebb külföldi kulturális projektet, a (M)Ilyenek a Finnek? – Finnország magyar szemmel című nagyszabású kiállítást a budapesti Néprajzi Múzeumban. A kiállítás innovatív módon mutatta be a finn hagyományokat és egyúttal az olyan sikeres vállalatokat, mint a Marimekko, a Nokia, az Iittala és a Fiskars. Ez volt minden idők legátfogóbb Finnországot és a finnséget bemutató általános kiállítása Magyarországon. Dr. Szarvas Zsuzsától született a kiállítás tematikájának ötlete (a hagyományok, a modern Finnország és a sztereotípiák), ezen felül ő gondoskodott a kiállításhoz kapcsolódó különleges időszaki bemutatókról, közönséget vonzó programokról, valamint a kiállítás finanszírozásának koordinálásáról is.

A (M)Ilyenek a Finnek? – Finnország magyar szemmel című kiállításnak köszönhetően a Finnországról alkotott kép árnyaltabbá és komplexebbé, Finnország kultúrája pedig közismertebbé vált Magyarországon. A kiállításhoz kapcsolódó rendszeres szakmai és közönségprogramok, kisebb időszaki kiállítások, előadások, speciális tárlatvezetések, egyetemi szemináriumok és múzeumpedagógiai foglalkozások a közönség széles köreit megszólították. A kétéves nyitvatartási idő alatt közel 90 000 látogatója volt a kiállításnak. 2011 tavaszán, a magyar EU-elnökség fél éves időszaka alatt a kiállítást sok EU-értekezletre érkező külföldi vendég is megtekintette.

Dr. Szarvas Zsuzsa néprajzkutató hosszú ideje kutatja a finn és magyar tárgyi kultúrát, a paraszti kultúra változását, számtalan terepkutatásban vett részt és kiválóan beszél finnül. Naprakész és tájékozott a finn néprajzi muzeológia legújabb törekvéseiben, amit a magyar tudományos életben általa szervezett finn-magyar néprajzi szimpóziumok és előadások során folyamatosan széles körben közvetít.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ