Reigl Judit egyik festménye is szerepel a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján
Dátum: 2023. december 11., hétfő, 11:01

Reigl Judit Tömbírás sorozatának egyik darabja mellett Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre művei is szerepelnek a Virág Judit Galéria 13. aukcióján, amelyet a háború utáni és kortárs műveknek szentelnek december 19-én a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria MTI-hez eljuttatott pénteki tájékoztatója szerint az ünnepi aukciós anyag egyik kiemelt tétele lesz Reigl Judit Tömbírás című sorozatának 1959-ben készült, vörös és fekete pászmákból álló darabja, amelynek kikiáltási ára 26 millió forint.

Reigl Judit élete nagy részét Franciaországban töltötte, a magyar származású művészt a nemzetközi szürrealizmus és akciófestészet élvonalába sorolják. Munkái megtalálhatók a világ legfontosabb kortárs köz- és magángyűjteményeiben. Jelenleg is tart centenáriumi kiállítása a Műcsarnokban, és a világ számos pontján ünneplik a magyar művész születésének 100. évfordulóját.

Licitálni lehet Keserü Ilona Utókép 5. (Háromszoros nap) című alkotására, amely a keleti és ősi kultúrákban, vallásokban megjelenő napértelmezésekre is reflektál. A festmény kikiáltási ára 12 millió forint. Fajó János 1973-ból származó Piskóták III. című műve 7,5 millió forinttól kelhet el, a festmény becsült értéke 13-17 millió forint között van. Fajó jellegzetes piskóta motívumai 1971-től jelennek meg az életműben. A most aukcióra kerülő kép vörös, kék, sárga és rózsaszín piskótákat ábrázol, és tematikus sorozat egyik kiemelkedő darabjának számít - írják a tájékoztatóban.

Elárverezik Rozsda Endre Cache-cache című, 1976-ban festett alkotását, amely álomszerű, "idő nélküli térbe" invitálja a nézőt, kikiáltási ára pedig 10 millió forint. Az aukció tételei között szerepelnek még többek között Bak Imre, Nádler István és El Kazovszkij művei is.

A háború utáni és kortárs művekből álló kiállítás az árverést megelőző két hétben ingyenesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában, a klasszikus műveket felvonultató aukció darabjai mellett - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ