Egész éves ünnepségsorozatot szerveznek Munkácsy 180 címmel Békéscsabán
Dátum: 2024. február 8., csütörtök, 17:31

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.

Varga Tamás alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy tíz éve is nagyszabású programsorozattal emlékeztek meg a festőről. Emlékeztetett: 2020-ban elkezdődött és várhatóan idén ősszel véget ér a Munkácsy-negyed kiépítése, megújult a Munkácsy Mihály Múzeum állandó Munkácsy-kiállítása; a múzeum két épületét összekötötték; felújították a Munkácsy-emlékházat; megújult és kibővült a jelenleg a Napsugár Bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria; a köztereket rehabilitálták, a hidakat felújították; köztéri alkotások díszítik a parkokat.

"Ma, ha valaki Békéscsabára jön, nem tud már úgy elmenni, hogy nem találkozott Munkácsy-örökségével" - fogalmazott az alpolgármester.

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta, az intézményben február 7-én kezdődött az emlékév a Munkácsy carpaccio című kötet második kiadásának bemutatójával. Február 13-án pedig zsűrizni fogják a Munkácsy-torta pályázatra érkező műveket, így választják ki a "negyed édességét".

Február 20-án, Munkácsy születésnapján egy október végéig látogatható időszaki kiállítás nyílik, amely a Hazafias festészet a négyzeten - Munkácsy Mihály Honfoglalása címet viseli, és a festő Honfoglalás című alkotásának Szegedről érkező feles vázlatát és szénrajzát helyezi a középpontba. "Utóbbi még sosem járt Békéscsabán" - mondta Bácsmegi Gábor.

Hozzátette, az év során elkészül az állandó kiállításuk játékosabb, kibővített virtuális változata; és terveznek egy mesekönyvet is Munkácsy kalandos életéről. Év végén új évkönyv jelenik meg a múzeum gondozásában Munkácsy relikviáiról. A festő felesége, Cécile Papier férje halála után Békéscsabának adományozott egy egyedülálló tárgygyűjteményt, ezt az örökséget dolgozzák fel a könyvben.

Február 23-án mutatják be a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt a Békéscsabai Jókai Színházban. Seregi Zoltán igazgató elmondta, az eredeti történeten igazítottak kicsit, jobban kiemelik benne a békéscsabai gyökereket és nagyobb szerepet kap benne a festő magyarsághoz való viszonya. Kivetítve megjelennek a művei is - jegyezte meg.

A múzeummal együttműködve a festő tanulmányrajzairól készült fotókból rendeznek kiállítást a színház aulájában , ősszel pedig bemutatják Zalán Tibor drámáját, amely Munkácsy és Jókai Mór elképzelt találkozásáról szól - közölte Seregi Zoltán.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház az őszi bábos drámaíró verseny témájában szeretné megjeleníteni Munkácsyt; júniusban Munkácsy-illúziók címmelm nyílik tárlatk, amely "játékosan, optikai illúziók segítségével, a gyerekek nyelvén mutatja be a festményeket" - fejtette ki Lenkefi Zoltán igazgató. Hozzátette: augusztusban kezdenek együtt dolgozni egy spanyol rendezővel, aki kifejezetten a városról szóló darabot tervez, amelyben szintén megjelenik a festőművész. Nyár elején pedig felavatják az épület előtt Széri-Varga Géza Köpülő asszony szobrát, amely a negyedik, Munkácsyt idéző köztéri alkotás lesz a negyedben.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy 30 programot szerveznek az év folyamán. Február 16-án a Munkácsy korabeli Párizst idézik meg a Pezsgő Párizs elnevezésű kiállítással; március 15-én az Egyesült Államokban élő Tóth Péter ad zongoraestet, amelyen Liszt-művek is elhangzanak.

Elindul a Munkácsy Akadémia, amelyen először, március 22-én a képhamisításról lesz szó. Lesz egy "special art" sorozatuk, amely során a street art, a slam poetry, a hennafestés és a tetoválás nyelvén próbálják bemutatni Munkácsyt és korát.

A Munkácsy challange néven játékos feladatsort, valamint Aranyecset-ügy néven nyomozós játékot is hirdetnek, továbbá valamennyi ötödik osztályos helyi diákot az év folyamán vendégül látják a Munkácsy Emlékházban - tette hozzá.

A Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóján a Munkácsy korabeli konyhaművészetre fognak fókuszálni - mondta Szente Béla.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, február 20-án indul a Korszakolvasó olvasási kihívásuk, a Munkácsy-kvízjátékuk és akkor folytatják a városismereti sétákat Lieb Mihály útján-nyomán címmel. Emellett grafikus szakos hallgatókkal közösen tervezik egy képregény kiadását, amellyel kifejezetten a középiskolás korosztályhoz szeretnék közelebb vinni a festőt. Szeptemberben pedig általános iskolásoknak szerveznek vetélkedőt - közölte.

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án szültetett, gyermekéveit Békéscsabán töltötte nagybátyja kúriájában, itt döntött úgy, hogy festőművész lesz. Párizsból is többször hazalátogatott Békéscsabára.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
G. B. Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ