Szervátiusz Jenő-díjas alkotók munkáiból nyílt kiállítás a Műcsarnokban
Dátum: 2024. február 19., hétfő, 9:18

A húszéves Szervátiusz Alapítvány által Szervátiusz Jenő-díjjal kitüntetett Kárpát-medencei festők, grafikusok, szobrászok, textil- és keramikusművészek munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten, a Műcsarnokban.

"Ha a művészek hozzánk fordulnak, féltétlenül kell az ügyükkel foglalkozni. (...) A magyar kultúra képzőművészek nélkül nem képzelhető el" - idézte Kós Károly szavait Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője a kiállítás megnyitóján.

Emlékeztetett arra, hogy Kós Károly a képzőművészek kívánalmait terjesztette így elő a marosvécsi Helikon találkozón 1929-ben. Szegő György szerint a Szervátiusz-díjak odaítélése és a mostani kiállítás is ugyanezt a célt szolgálja.

"Nem igaz, hogy a korszerűnek kikiáltott igénytelenség valóban korszerű. És azoknak sincs igazuk, akik a nem ragyogást próbálják hitelesíteni" - idézte Szécsi Margit költő szavait Szervátiusz Klára, az alapítvány elnöke, a kiállítás kurátora.

Szervátiusz Klára elmondta, hogy a jubileumi kiállítás az elmúlt húsz évben Szervátiusz Jenő-díjjal kitüntetett alkotók ünneplésére szerveződött, majd felidézte a magyar képzőművészet "ikertornyai", Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor alakját, "akik nélkül most nem lennénk itt".

A kiállító művészek a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek. A jubileumi tárlaton Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor alkotásai mellett Árkossy István, Barabás Éva, Bardócz Lajos, Berend Iván, Bocskay Vince, Gaál András, Győrfi Lajos, Györfi Sándor, Gyurkovics Hunor, Homoki Gábor, Kákonyi Csilla, Kubinyi Anna, Márton Árpád, Matl Péter, Nagy János, Páll Lajos, Petrás Alina, Petrás Mária, Rieger Tibor és Szabó Ottó munkái láthatók.

Szervátiusz Klára a kiállító alkotóknak megköszönte hűségüket a művészethez, nemzethez, szűkebb pátriákhoz. "Hogy vállaljátok népünk sorsát és világító lámpásként adtok útmutatást az elszakított területek magyarságának: útmutatást, erőt és örömöt" - emelte ki.

A március 24-ig nyitva tartó Szervátiusz-díjasok című kiállításon Szervátiusz Klára kurátor két alkalommal tart tárlatvezetést: február 18-án és március 23-án délután 3 órától.

A Szervátiusz Alapítványt Szervátiusz Jenő szobrászművész születésének 100. évfordulója alkalmából 2003-ban Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alapította feleségével, Klárával, egyúttal létrehozták a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a Kárpát-medencében születő magyar művészetre és művészekre. A díjat a kuratórium évente adja át olyan képzőművészeknek, akik magas színvonalú művészetet hoznak vagy hoztak létre.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ