Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden
Dátum: 2024. február 19., hétfő, 9:20

A szegedi egyetem rajztanszékének két egykori vezetője, Fischer Ernő és Vinkler László festő- és grafikusművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden.

Váraljai Anna művészettörténész a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz-művészettörténeti tanszékén négy hétig látható tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, Fischer Ernő és Vinkler László karizmatikus tanáregyéniségek voltak, de emellett összekapcsolja őket az is, hogy mindketten "életvitelszerűen rajzoltak".

Munkásságukban megfigyelhető hasonlóság a felfelé törekvés motívuma, amely Fischer Ernő képein toronyként, katedrálisként vagy vitorla formájában ölt testet, Vinkler Lászlónál pedig görög oszlopként jelenik meg - mondta a kurátor.

A tárlat - amely keresztmetszetet ad a két művész valamennyi alkotói korszakáról - anyagainak többsége a Móra Ferenc Múzeumból érkezett, láthatók egyetemi tulajdonú képek is, de a festmények és grafikák egy részét magángyűjtők kölcsönözték a kiállításra - közölte a szakember.

Vinkler László 1912-ben született Szabadkán, de már a húszas évektől Szegeden élt és alkotott, s a térség képzőművészetének meghatározó alakjává vált. Szakmai sikereit pályája kezdetén bravúros portréművészetével vívta ki, e műfaj szeretete egész munkásságát végigkísérte. Ő szervezte meg 1947-ben a szegedi tanárképző főiskola rajz- és művészettörténet tanszékét, melyet tíz évig irányított, ám ekkor politikai okokból megfosztották vezetői posztjától. Festői pályája pedagógusi munkája mellett is töretlenül folytatódott, majd 1974-75-ben újra a tanszék vezetője lett.

Váraljai Anna kifejtette, Vinkler László munkásságát a stiláris sokszínűség jellemzi, amely kísérletezőkedve és bátorsága mellett feltehetően oktatói munkájának is köszönhető. A kortárs amerikai irányzatokra szinte azonnal reflektált munkáiban, egy olyan időszakban mutatta meg tanítványainak az újszerű felületi megoldásokat, amikor azok mintái elérhetetlenek voltak Magyarországon.

Fischer Ernő 1914-ben született Losoncon, művészeti tanulmányait Prágában, majd Budapesten folytatta. Ő hozta létre 1953-ban a Tokaji Művésztelepet, melyet éveken át vezetett. Szegeden 1959-től tanított, 1964-től tíz éven vezette a rajztanszéket. Nem csupán pedagógus volt, saját szakmai pályáját is a folyamatos tanulás jellemezte, s sokszor készített közös alkotásokat tanítványaival. Bár csaknem 50 évesen rendezte első saját kiállítását, hamar rátalált sajátságos tematikai és stiláris karakterére. Kezdettől fogva a mitológiai, bibliai eszmekör foglalkoztatta, nem is szólva a tájképi, tengeri víziókról, egyben a cirkuszt idéző látomásokról. Szuromi Pál művészettörténész szavai szerint "a lírai absztrakt festészet egyik legkiválóbb hazai képviselője" volt.

A tárlat megnyitója alkalmából a tanszék földszinti galériáját Vinkler Lászlóról nevezték el; az emeleti galéria már 2003 óta Fischer Ernő nevét viseli.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ