Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa
Dátum: 2024. február 26., hétfő, 16:33

Idén első alkalommal osztották ki az Esterházy Art Award közönségdíját, melyet Süveges Rita festőművész vehetett át. Süveges Rita és az Esterházy Art Award további díjazottjainak műveit a kismartoni Esterházy-kastélyban április közepén megnyíló kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők - közölték az esemény szervezői pénteken az MTI-vel.

Az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Esterházy Privatstiftung Esterházy Now elnevezésű kortárs képzőművészeti programjának célja az Esterházyak mecénási tradíciójának folytatása és egyben kortárs aktualizálása. A program részeként az Esterházy Privatstiftung 2009 óta kétévente hirdeti meg az Esterházy Art Award képzőművészeti díjat, a három díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt - olvasható a közleményben.

Mint írják, idén először a közönség is kiválaszthatta kedvenc alkotóját. A szavazásra a 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban március 3-ig látogatható Breaking the Frame - Making Future című kiállítás során volt lehetőség. A közlemény szerint több mint négyezren adták le voksukat.

Az Esterházy Art Award 2023 díjazottjai, Horváth Gideon, Trapp Dominika, valamint Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina művészpáros, és az Esterházy Art Award első közönségdíjasa, Süveges Rita munkáiból április 14-én a Körséta.Barangolás a nyitott házak között című fesztivál részeként kiállítás nyílik a kismartoni Esterházy-kastély Fehér-termében. Az Esterházy-kastély díszlépcsőjének idei installációjának elkészítésére Horváth Gideont kérte fel Vitus Weh kurátor.

A tájékoztatás szerint az 1986-ban született Süveges Rita bársonyokra kidolgozott, a bizonytalan jövő belső tereit ábrázoló, futurisztikus képeket fest. A lambériára installált paradox bársonyképei felidézik többek között Verne Gyula egykori utópiáit és az 1960-as évek szocializmusát is.

Az ötezer euróval járó Esterházy Art Award-díjat 2009-ben alapították, az elismerést kétévente, három művésznek adják át. A hozzá kapcsolódó kiállítás ma már a fiatal magyar művészeti szcéna legfontosabb seregszemléjének számít - olvasható a közleményben.

A díj odaítélése után több művésznek is sikerült nemzetközi hírnevet szereznie. A 2017-es díjazott, Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait a Velencei Biennále Magyar Pavilonjában, a 2019-es díjazott Nemes Márton pedig 2024-ben képviseli majd hazánkat az olaszországi helyszínen - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ Nem mindenki muzsikus, aki hegedűvel mászkál."
Abraham A Santa Clara
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ