Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
Dátum: 2024. április 11., csütörtök, 10:47

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja "corpus inane" című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában - közölte szerdán a szervező intézmény.

"A testet elhagyó lélek képe, az emberi lét kiüresedésének metaforája az európai kultúra egyik legegyetemesebb motívuma és egyértelműen a Földközi-tenger térségének mitológiáiban gyökerezik. Ami megszületett, annak el is kell pusztulnia, bármennyire is fájó ezzel szembenéznünk. A születő dolgok mindennél inkább romlandóak" - írta a kiállítás meghívójához csatolt, Jovián György sajátos "romlás-esztétikájának" világába bevezető soraiban Zuh Deodáth, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense, a kiállítás kurátora.

Az emberépítette világ ember általi elpusztításáról, a világ kivéreztetéséről, a háborúskodás előszeléről született víziókat felvonultató, a művész több évtizedes munkásságát átölelő kiállítás anyaga a kurátor szerint nem öncélú, nem tagadása semminek, a karakterisztikus elemek rúttá növelésével sem kíván ironikus és szatirikus hatást kelteni, hanem azzal szembesíti nézőit, hogy elmúlás az élet része.

A szilágysomlyói születésű, egyetemi tanulmányait a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Főiskolán végző, 1982 óta Magyarországon élő és alkotó, Jovián György képzőművész kiállítása annak a sorozatnak is része, amelyen a bukaresti magyar kulturális központ művészeti akadémikusok, illetve MMA-ösztöndíjasok munkáit mutatja be a bukaresti közönségnek.

A kiállítást a művész jelenlétében Zuh Deodáth kurátor nyitja meg. A megnyitón közreműködik Csendes László, hegedűművész.

A kiállítás május 10-ig tekinthető meg a Liszt Intézet bukaresti központjában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ