Interjúk
A kiállítás katalógusán szereplő Lenin fotó Salvador Dalí kackiás bajszával a legpontosabb emblémája Hegedűs 2 László A szocialistaszürrealizmus titokzatos bája című kiállításnak. No comment. Viszont egy helyütt ezt írják a kiállítás anyagáról: “…a fikció műalkotássá, a művészet politikától mentes valóságává vált.” Akár a két izmus egymásra vetítésével is válhat valaha a szocialista realizmus képi világa politikamentessé?
Interjúk
Baán László a Szépművészeti jövőjéről
A sikerkiállítások jelentik a Szépművészeti Múzeum egyetlen esélyét a válságidőszak átvészelésére – mondta el Baán László főigazgató, aki az intézmény pénzügyi helyzetéről, várható kiállításairól és az Andrássy-negyed készülő koncepciójáról is beszélt.
Interjúk
Gyémánt László festőművész egész élete összefonódik a dzsesszmuzsikával. Amikor dolgozik, hangulatának megfelelő dzsesszzene szól a lemezjátszóról. Gyermekként kezdődött a rajongása e műfaj iránt. Otthon a rádióból mindig áradt a dzsessz, a nagymama a fotelben horgolt, és a lábával ütötte a ritmust – emlékezik a kezdetekre a művész azután, hogy megkapta a Magyar Jazz Szövetség Pernye András-díját.
Interjúk
Az óegyiptomiak szerint a túlvilági élet sok szempontból másolta a földi létet. S miképp a szexualitás része a földi életnek, ez értelemszerűen a túlvilági létnek is elengedhetetlen velejárója volt - hangsúlyozta Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának antropológusa, aki Fóthi Erzsébet antropológussal a thébai nekropolisz 32 számú sírjában (TT32) a magyar régészek által feltárt emberi maradványokat tanulmányozta.
Interjúk
Évi 700-800 ezer látogató színvonalas fogadását teszi lehetővé a budapesti Szépművészeti Múzeum 2009-ben kezdődő bővítése, de nem elképzelhetetlen az egymilliós látogatószám sem - mondta el Baán László főigazgató az MTI-nek a múzeum föld alatt épülő új szárnyáról. A 8 ezer négyzetméteres új részben előadó- és időszaki kiállítóterem, fogadótér, kávézó, étterem, múzeumi bolt és gyermekfoglalkoztató is helyet kap.
Interjúk
Volt egy időszak – Mátyás király alatt –, amikor Magyarország az európai művelődés, kultúra fősodrába tartozott. Idén ünnepeltük Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóját,– a jubileum jó alkalom arra, hogy dr. Varga Kálmánnal, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatójával emlékezzünk ennek a korszaknak máig ható művészeti irányzatára, a reneszánszra, s megtudjuk tőle: milyen nagyszabású felújítási munkák folynak országszerte.
Interjúk
Nagy Judit Borbála tehetséges festőművész. Még be sem fejezte képzőművészeti főiskolai tanulmányait, de már három önálló kiállítást tudhatott a háta mögött. S a java még csak eztán következik…
Interjúk
Róna Jutka fél évszázada fotózik Hollandiában és a nagyvilágban. Bár apja is ismert fotós volt, a szakmát nem tőle tanulta.
Interjúk
Feltárták az úgynevezett Festőház maradványait az aquincumi polgárvárosban: az épületet az Aquincumi múzeum Európai Uniós támogatású pályázatának részeként visszaépítik, és a látogatók által bejárható, római mintára berendezett lakóházként funkcionál majd jövő évtől.
Interjúk
A Modem megpróbál úgy viselkedni, mintha ebből a szempontból is normális országban élnénk – szögezte le Gulyás Gábor, a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója arról beszélve, hogy Magyarországon igencsak korlátozottan van jelen a politikai témájú művészet. Az általa vezetett intézmény ezzel szemben már többször is otthont adott vitákat kiváltó, néha botrányosnak kikiáltott tárlatoknak.
Interjúk
Fontos a jókedv és a beszélgetés, csak az a baj, hogy sok jó barátom már elment" - mondja kicsit szomorkásan a 105. születésnapját a Magyar Nemzeti Galériában kiállítással ünneplő Lossonczy Tamás Kossuth-díjas festőművész.
Interjúk
Valaha, még jóval a rendszerváltás előtt, volt néhány olyan újság, amelyet a baloldali értelmiség előszeretettel forgatott. Ezekben a gyakorlott szem tévedhetetlen biztonsággal lelt rá a rejtett mondanivalóra. Ezeknek a lapoknak az írásait akkoriban – nem úgy mint most - az első betűtől az utolsóig elolvastuk. Nagy kedvenc volt a ma is létező Élet és Irodalom, és – hogy egy másik végletet mondjak – a ma már csak emlékeinkben élő Ludas Matyi, amelynek krokijai, karikatúrái rejtett értelmükkel, az utóbbiakban gyakran föllelhető társadalomkritikáikkal megnevettettek és elgondolkodtattak. Ennek a szatirikus lapnak volt két évtizeden keresztül munkatársa Kaján Tibor, akinek rajzai soha nem kacagást, sokkal inkább filozofikus mosolyt váltottak ki hétről-hétre az emberből. Vele készült az alábbi beszélgetés.
Interjúk
Fotósként a képzőművészek között lett Príma Primissima-díjas Keleti Éva, s ez egyedül őt lepte meg. Hiszen a mai magyar fotográfusok körében azt a vonulatot képviseli, amelynek tagjai még klasszikus fotográfiai és technikai eszközökkel, a nyersanyaggal kényszerűen takarékoskodva, fejben, szívben és lélekben előre komponálva alkottak maradandó művészi remeket.
Interjúk
Decemberben rangos képzőművészeti kiállítások és programok, Adventi meglepetések várják a a Duna pArt Galériába ellátogatókat. Több művész gyűjteményes kiállítását is az ünnepek hangulata ihleti – mondta Bretus Imre, a Duna pArt Galéria művészeti vezetője.
Interjúk
Pauer Gyula a magyar képzőművészet meghatározó alakja, számos köztéri alkotása közül kiemelkedik a Duna parton álló, nemrég átadott Holokauszt Emlékmű. A művész életművét bemutató reprezentatív kiállítás augusztus 28-ig látható a Műcsarnokban - ez alkalomból beszélgettünk vele.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ