Visszatekintő
Hetvenöt éve, 1936. augusztus 17-én született Budapesten Róna Viktor Kossuth- és Liszt-díjas balettművész, érdemes- és kiváló művész.
Visszatekintő
Háromszázötven éve, 1660. augusztus 6-án halt meg Diego Rodriguez Velázquez, a spanyol festészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége.
Visszatekintő
Négyszáz éve, 1610. július 18-án halt meg Michelangelo Merisi da Caravaggio, a barokk festészet, a fény és árnyék nagymestere.
Visszatekintő
A száztíz éve, 1900. május 1-jén elhunyt Munkácsy Mihály volt az első világhírű magyar festő, akinek életműve a magyar művészet egyik csúcsteljesítménye.
Visszatekintő
Százötven éve, 1859. december 2-án született Georges Seurat francia festő, a pointilizmus úttörője.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1899. szeptember 9-én született a Brassai néven világhírűvé vált magyar-francia fotóművész, a párizsi éjszakák nyugtalanítóan felkavaró képeinek megörökítője.
Visszatekintő
Négyszáztíz éve, 1599. június 6-án született Diego Rodriguez Velázquez, a spanyol festészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége.
Visszatekintő
Négyszáztíz éve, 1599. március 22-én született Anthonis van Dyck flamand festő, a XVI. századi portréfestészet megújítója, I. Károly angol király udvarának művésze.
Visszatekintő
Százhetvenöt éve, 1833. december 16-án született Lotz Károly, az akadémikus magyar falfestészet egyik legjelentősebb képviselője.
Visszatekintő
Nyolcvan éve, 1928. augusztus 6-án született Andy Warhol, szlovák származású amerikai képzőművész, a pop-art pápája.
Visszatekintő
Négyszázhúsz éve, 1588. július 17-én halt meg Szinán pasa, a legjelentősebb török építész, akinek hatása évszázadokig szinte minden török vallási és egyéb épületben tükröződött.
Visszatekintő
Sajátos művészi látásmódja, morbid témái nemhogy riasztották volna a műbarátokat, inkább divatos festőművésszé tették Sándorfi Istvánt, akinek munkáit tucatnyi világváros leghíresebb galériáiban is bemutatták. Hazájában, Magyarországon – ahonnan a családjával kisfiúként, 1956-ban távozott – azonban csak élete alkonyán láthatta műveit a közönség.
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1882. október 12-én született Gulácsy Lajos festőművész, Naconxypan különös képzeletű ábrázolója.
Visszatekintő
Száz éve, 1910. augusztus 7-én született Lucien Hervé magyar-francia fotóművész, a modern építészet, s elsősorban Le Corbusier épületeinek fotósa.
Visszatekintő
Százötven éve, 1860. július 24-én született Alfons Mucha cseh-morva festő- és grafikusművész, a szecesszió világhírű nagymestere.
Visszatekintő
Százhetvenöt éve, 1835. május 8-án született Székely Bertalan, a 19. századi magyar történelmi festészet jeles mestere.
Visszatekintő
Százharminc éve, 1879. december 18-án született Paul Klee svájci festő és grafikus, a modern képzőművészet egyik nagy alakja.
Visszatekintő
Magyar művet ítélt legjobbnak a franciaországi Montrouge-ban, a Jeune Création Contemporaine (Fiatal Kortárs Alkotás) elnevezésű utazó biennále nemzetközi zsűrije
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1884. július 12-én született Amadeo Modigliani olasz festő.
Visszatekintő
Leonardo da Vinci olasz festő, szobrász, építész, író, fizikus, a reneszánsz ember "őstípusa" négyszázkilencven éve, 1519. május 2-án halt meg.
Visszatekintő
Az emberiség történelmének és kultúrájának egyik legnagyobb és legátfogóbb tárháza, a londoni British Museum 250 éve, 1759. január 15-én nyitotta meg kapuit. A múzeum több mint 50 ezer négyzetméteres területén 13 milliónál is több tárgyat raktároznak, az évente 6 millió látogatótól nem kérnek belépti díjat, kivéve néhány speciális időszaki kiállítást.
Visszatekintő
A 80 éve, 1928. december 15-én született Friedensreich Hundertwasser zabolátlan, rendkívül eredeti művészi törekvéseivel életében feltűnést és botrányokat keltett, bírálatok kereszttüzében állt, néhány évvel halála után azonban már klasszikussá nemesedett.
Visszatekintő
Július 21-én, 59 éves korában – ahogy a hírekben megjelent – hosszú szenvedés után elhunyt az orosz származású festőnő és perfomanszer, El Kazovszkij. Neve laza utalás a honfitárs El Kandinszkijra; így az őt csak a festményekből ismerőket teljes bizonytalanságba hagyta: férfi vagy nő-e az „elkövető”, aki 1950 július 13-án született az évszázadokig Szentpétervárnak, majd Leningrádnak és most megint Szentpétervárnak nevezett Néva parti metropoliszban, Oroszország (ex SZU) legeurópaibb városában.
Visszatekintő
Százhatvan éve, 1848. június 7-én született Párizsban Paul Gauguin francia festő, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb hatású mestere.
Visszatekintő
Kilencven éve, 1918. február 6-án hunyt el Gustav Klimt osztrák festőművész, a szecesszió egyik legismertebb képviselője.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ