Idén is Primák
2011. december 1., csütörtök, 12:16
December 2-án a Prima Primissima Díj kategória-győztesei kilencedik alkalommal vehetik át kitüntetéseiket a Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretében. A díjkiosztó gálának az idén is a Művészetek Palotája ad otthont.

A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével.

A díj azzal a céllal jött létre, hogy pártoktól és politikától függetlenül támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit.

A több mint 1,65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést. Az első Prima Primissima Díjakat 2003. december 11-én adták át a budapesti Nemzeti Színházban.

A díjra jelölhetők mindazok a magyar állampolgárságú, magyarországi székhelyű jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, társadalmi szervezetek és alkotóközösségek, amelyek kiemelkedő teljesítményüket az ország területén végzik.

Évente tíz kategóriában harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelöl a Prima Primissima Díjra az azonos nevű alapítvány és a díj mellett működő társadalmi tanácsadó testület. Ugyanaz a személyiség maximum háromszor lehet jelölt, és a "primák" egy év kihagyással jelölhetők újra.

A Prima Primissima Díj társadalmi rangját bizonyítja, hogy az elismerések körét tovább bővítették, 2005-ben az egyes megyéken belüli teljesítményeket honoráló Megyei Prima Díjakkal, 2007-ben pedig a harminc év alatti fiatal tehetségeknek adományozható Junior Prima Díjakkal.

A jelölteket kiválasztó Társadalmi Tanácsadó Testület javaslatokat kap a legkülönbözőbb területekről, ezeket megvitatja, majd titkosan szavaz. Ennek eredményeként minden kategóriában három-három "primát" választanak ki.

A testület jelenlegi tagjai: Bánki András újságíró, Gazsó Ferenc egyetemi tanár, Granasztói György történész, Jókai Anna író, Kádár Béla akadémikus, Kocsis Zoltán zongoraművész, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Lukács Sándor színművész, Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Novák Ferenc

néptánc-koreográfus, Novák István építész, Sváby Lajos festőművész,

Szabó István filmrendező, Szinetár Miklós rendező, egyetemi tanár és Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA volt elnöke.

A végső döntést a gálaest napjának délelőttjén hozzák meg, amikor a VOSZ Elnökségének és az alapítvány kuratóriumának együttes ülésén titkos szavazással választanak meg kategóriánként egy-egy "primissimát" a három korábban megnevezett "prima" közül. Az alapítvány kuratóriumának tagjai: Csányi Sándor, elnök, Dávid Ferenc, alelnök, Lovassy Tamás, főtitkár, Csomor Gábor, Czeglédi László, Hanák András, Perlusz László, Szőnye József, Takács Ildikó, Zwack Péter. A titkos szavazások eredményét a gálaesten hozzák nyilvánosságra.

A primák tízezer euró díjazásban, míg a "primissimák" ötvenezer euró díjazásban részesülnek, és - a kitartás jelképeként - megkapják a Zsolnay Porcelángyár Kincsem-szobrát is. A közönség díja ugyancsak 50 ezer euró összeggel és a világhírű versenylónak az Ajka Kristály Kft. által megformált kristálymásával jár.

A tíz kategóriában jelölt 2011-es primák névsora:

Magyar irodalom: Bereményi Géza, író, dalszövegíró, filmrendező, Csukás István író, költő, Szakonyi Károly író, drámaíró.

Magyar színház- és filmművészet: Béres Ilona színművésznő, Jordán Tamás színművész, rendező, Tordy Géza színművész, rendező.

Magyar képzőművészet: Jovánovics György szobrászművész, Kaján Kalász Tibor grafikus, karikaturista, Váli Dezső festőművész.

Magyar tudomány: Buda Béla orvos, pszichológus, Hangody László egyetemi tanár, ortopédsebész, Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor.

Magyar oktatás és köznevelés: Csermely Péter tudós, biokémikus, Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy, Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola.

Magyar építészet és építőművészet: Fekete György belsőépítész, Turányi Gábor építész, egyetemi tanár, Vadász György építész.

Magyar sajtó: Al Ghaoui Hesna szerkesztő, riporter, Kepes András újságíró, a BKF dékánja, Vadas Zsuzsa újságíró.

Magyar népművészet és közművelődés: Borbély Jolán néprajzkutató, Honvéd Együttes, Mága Zoltán hegedűművész.

Magyar zeneművészet: Bogányi Gergely zongoraművész, Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója, Takács Klára operaénekesnő.

Magyar sport: Kű Lajos Aranycsapat Alapítvány, Kiss László úszó-szakedző, Székely Éva úszó.

(MTI)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ