Kedvező változások a szerzői jogdíjakban
2011. december 19., hétfő, 18:56
Kedvezően változik a szerzői jogdíjak szabályozása, miután a díjszabások felülvizsgálatánál az érdekképviseleti szervezetek a korábbinál nagyobb beleszólási lehetőséget kaptak, a szállodáknál és a panzióknál pedig jövőre a díjemelés szintje nem haladhatja meg a 2010-es infláció mértékét, maximum 4,9 százalék lehet – közölte hétfői közleményében a nemzetgazdasági tárca.

A vendéglátó és a szálláshelyi szolgáltatások vállalkozóinak évek óta komoly problémát okoz a szerzői jogdíjak rendszere – írja az NGM. Emlékeztetnek rá, hogy a tárca kezdeményezésére a kormány 2011-ben is több olyan intézkedést hozott, amely a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenti. Ennek a folyamatnak a részeként került sor a szerzői jogi törvény módosításában a vállalkozók számára kedvező döntések meghozatalára.

A szellemi tulajdonra vonatkozó egyes jogszabályok módosításakor a zeneszolgáltatás jogdíjához kapcsolódóan több mint 23 ezer vendéglátó egység, 2200 kereskedelmi szálláshely (szállodák, panziók, kempingek) valamint 38 ezer egyéb szálláshely (falusi szálláshely, vendégszoba, vendégház) érintett.

A szerzői jogi törvény (szjt) korábban magas küszöbértékeket határozott meg a díjszabás tervezetek véleményezési jogosultságához. A jelentős felhasználók számára 10 százalékos volt a küszöbérték, ez az összes, adott díjszabásra vonatkozó befizetett díjak 10 százalékát elérő felhasználók körét jelentette. A felhasználói érdekképviseleti szervezetek esetében pedig 25 százalékos. Ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy a felhasználói oldal javaslatait érdemben a díjtételek nagyságának meghatározásánál nem vették figyelembe.

Az szjt módosítása szélesebb körben teszi lehetővé a díjszabástervezetek véleményezését, a jelentős felhasználóknál pedig 10-ről 5 százalékra, míg a felhasználói érdekképviseleti szerveknél 25-ről 10 százalékra csökkent a véleményezési jogosultság küszöbértéke. Így a több mint 63 ezer vendéglátó, illetve szálláshelyet adó egység valós esélyt kapott véleménye továbbítására önállóan vagy érdekképviseleti szervezetén keresztül - áll a közleményben.

Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tevékenységét felügyelő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a törvénymódosításhoz kapcsolódóan a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára 2012. évre a 2200 kereskedelmi szálláshelyből mintegy 850 szállodánál a szobaszám sávokhoz mért díjtételemelés felső határát a 2010. évi infláció mértékére, 4,9 százalékra határozta meg (a tervezett 5; 5,3; 5,6; 7,8 százalék helyett).

A törvény módosításával a kormány döntése szükséges olyan díjszabás jóváhagyásához, amely az előző évi inflációt meghaladó mértékű jogdíjemelést tartalmaz, vagy a fizetésre kötelezett felhasználók körét bővíti.

(MTI)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ