Új szerzői vezetők az Artisjusnál
2011. december 20., kedd, 14:08
Új szerzői vezetőket választott tisztújító közgyűlésén és küldöttgyűlésén az Artisjus Egyesület.

A szervezet tájékoztatása szerint két fordulóban, december 12-én és 19-én választották meg a tisztségviselőket. „A szerzők négyévente választják meg maguk közül azokat, akik a jogdíjbeszedési és felosztási munkát felügyelik és stratégiai szintű döntéseket hoznak” – olvasható a közleményben.

Az összegzés szerint a december 12-én tartott választási gyűlésen a szerzők nagy létszámú jelenlét mellett választották meg a 33 tagú új küldöttgyűlést, a grémium tagjainak harmada új.

A választást követően a küldöttgyűlés december 19-én már az új, januárban hatályba lépő törvénymódosításokkal foglalkozott, emellett megválasztották az új vezetőséget is. A vezetőségben a legnagyobb változás a könnyűzenében történt, itt a négy képviselőből három új lett: Victor Máté, Czutor Zoltán (Belmondo) és Szabó Áron „Vasaló” (Rémember, Nemjuci). Mellettük Bródy János képviseli a folytonosságot. Az írók közül is új képviselőt választottak: itt Szilágyi Ákos váltja Spiró Györgyöt – közölte az Artisjus egyesület.

Az Artisjus Egyesület új vezetőségének (elnökségének) a névsora a következő: Bródy János (könnyűzene), Czutor Zoltán (könnyűzene), Hollós Máté (komolyzene), Madarász Iván (komolyzene), Sugár Miklós (komolyzene), Szabó Áron „Vasaló” (könnyűzene), Szilágyi Ákos (író), Tihanyi László (komolyzene), Universal Music Publishing Editio Musica Budapest Kft. és Victor Máté (könnyűzene).

A küldöttgyűlésben az irodalmi szerzőket képviseli Csukás István, Garaczi László, Szakonyi Károly, Szilágyi Ákos és Tóth Erzsébet. A testület komolyzenei területről érkező tagja Bánkövi Gyula, Faragó Béla, Hollós Máté, Kovács Zoltán, Madarász Iván, Olsvay Endre, Sári József, Serei Zsolt, Soós András, Sugár Miklós, Tihanyi László és Tóth Péter. A küldöttgyűlés könnyűzenei szerzői és szövegírói osztályában kapott helyet Bródy János, Czutor Zoltán, Fekete Kovács Kornél, Lerch István, Malek Miklós, Németh Alajos, Szabó Ágnes, Szabó Áron, Victor Máté, Wolf Péter, Török Ádám és Gryllus Dániel. A zeneműkiadókat az Akkord Zenei Kiadó Kft., a Kontrapunkt Zeneműkiadó Kft., a Schubert Music Publishing Kft. és a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest Kft. képviseli az Artisjus Egyesület küldöttgyűlésében.

A szervezet felügyelő bizottságának tagja Acsai Roland (író), Decsényi János (komolyzene), az EMI Zeneműkiadó Magyarország Kft. (zeneműkiadó), Horváth Attila (könnyűzene) és Kodály Zoltánné (komolyzene).

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Feladata, hogy az érintettek egyes szerzői jogait kezelje, így az alkotók jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed mindazoktól, akik a művek nyilvános felhasználására vállalkoznak és felosztja, kifizeti azt az érintett szerzők között. Emellett az alkotók szolgálatában és érdekei védelmében más, kiegészítő feladatokat is ellát. Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 9300 magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

(MTI)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Addig káromkodjunk, amíg lehet, mert az égben már tilos lesz."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ