John Malkovich a 2012-es tavaszi fesztivál sztárvendége
2011. december 20., kedd, 16:12
Az eddigi büdzsé felével gazdálkodhat 2012-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF): a megszokottnál rövidebb, 11 napos sorozat március 16. és 26. között ennek ellenére felsorakoztat több sztárvendéget, köztük John Malkovich-ot, Markus Haselböcköt, Maxim Vengerovot, az Orosz Nemzeti Zenekart és a Royal Filharmonikusokat.

A jövő évi BTF szenzációja John Malkovich különös vendégjátéka lesz – mondta Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője kedden. A világhírű amerikai filmszínész évek óta dolgozik Martin Haselböck karmesterrel kortárs operai projekteken. A Budapesti Tavaszi Fesztiválra a Bécsben a Ronacher Színházban 2009-ben bemutatott Pokoli vígjátékot (The Infernal Comedy) hozzák.

„A téma nem könnyű, a főhős, Jack Unterweger és a történet, a sorozatgyilkosságok valóságosak. Az osztrák férfi, egy amerikai katona és egy bécsi prostituált fia a vádirat szerint 11 nőt gyilkolt meg, kilencet rábizonyítottak, és életfogytiglani börtönre ítélték. Unterweger egy nappal az ítélethirdetés után felakasztotta magát a cellájában. A darab írója és rendezője Michael Sturminger, két szoprán és egy színpadi zenekar kíséri Malkovich-ot. A produkció bejárta egész Európát” – fűzte hozzá a fesztiváligazgató.

Kitért arra, hogy szeretnének Malkovich-csal közönségtalálkozót szervezni és a filmjeinek vetítését is tervezik.

A fesztiváligazgató kiemelte a jövő évi programból a március 16-i nyitókoncertet, amellyel a 120 éve született Lajtha Lászlóra emlékeznek a Művészetek Palotájában (Müpa). A népzenegyűjtő-zeneszerző személyisége Vitézy Zsófia szerint egy meg nem alkuvó, a kommunizmus idején is egyenes tartású értelmiségié, akiről nem felejtkezhetünk el. A hangversenyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kocsár Balázs vezényli, elhangzik az Hortobágy című film zenéjéből készült 1935-ös szvit és a zenének megfelelően vágva a film részleteit is vetítik. Aznap lép fel a Thália Színházban Israel Galván flamenco táncos, aki az autentikus mozgásformákból alakítja ki improvizációit.

Vitézy Zsófia felhívta a figyelmet a csodagyerekként indult, mára az egyik legeredetibb zongoristává érett román zongoristára, Mihaela Ursuleasára, aki az Uránia Nemzeti Filmszínházban Bartókot és Schumannt játszik a BTF keretében.

A 130 éve született és 45 éve elhunyt Kodály Zoltán szellemét idézve március 25-én Énekel a város címmel egész napos eseményt szerveznek. Énekkarokat kérnek fel, hogy az utcán feltűnve minél több helyszínen énekeljenek plázától az aluljárókig, ha rossz idő lenne, intézmények előcsarnokában, és ismert kórusszámokat szólaltatnak meg. Vitézy Zsófia azt szeretné, ha a járókelők is kapcsolódnának majd az éneklésbe. A dalos flashmob egy közös esti koncerttel fejeződik be az 56-osok terén: szokatlan elrendezésben állnak fel a kórusok, körülveszik a nézőteret, ezáltal nagyszerű akusztikai élményt kínálnak a hallgatóknak.

Érdekesnek ígérkezik az ütős nap, amelynek esti fináléjában Gary Burton (vibrafon) és Chick Corea (zongora) ad koncertet.

Az ügyvezető a különlegességek között említette Händel Herkules című operájának magyarországi bemutatóját Vashegyi György vezényletével. A Nemzetközi Színházi Fesztiválon a nagyszebeni színház Caragiale Farsang című komédiájával vendégszerepel, a darabot Silviu Purcarete rendezésében mutatják be.

„A financiális nehézségeik ellenére sikerült megtartani a programban az úgynevezett drága produkciókat, az Orosz Nemzeti Zenekar koncertjét, Maxim Vengerov felléptét, valamint a Royal Filharmonikusok estjét. A fesztivált záró hangversenyen a világhírű londoni zenekar Charles Dutoit vezényletével játszik, Beethoven hegedűversenyének szólistája Baráti Kristóf lesz, előadják Dvorák IX. szimfóniáját is” – sorolta Vitézy Zsófia.

Mint elmondta, a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozása egy háromoldalú – a főváros, a kulturális kormányzat és a turizmus közötti – szerződésen alapul.

„Tulajdonosunk, a főváros a legutóbb elfogadott közgyűlési határozat szerint 150 millió forintot ad a fesztiválra. Ez csupán hétmillióval kevesebb a tavaly folyósítottnál. A pénzt általában előre megkapjuk, és utólag kell elszámolnunk vele, ami nagy segítség, azonban teljesen bizonytalan, mennyit ad a két állami finanszírozó. A szerződésekben szereplő összegek ma már nem valósak, még mindig nem tudjuk, végül mekkora csökkentést kell elviselnünk. Így nehéz tervezni egy márciusban megvalósuló fesztivált, amelynek a kifizetéseit áprilisban teljesítenünk kell” – hangsúlyozta az ügyvezető.

(MTI)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ