EJI: százezer forint minden diplomázó színésznek
Dátum: 2022. április 26., kedd, 15:45

Százezer forint támogatást kap minden friss diplomás színész az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől.

Az EJI igazgatója, Tomori Pál a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából tette ezt a bejelentést - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület szociális célú jogdíjalapja terhére másfél évtizede minden évben ezzel a gesztussal járul hozzá a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, a munkakezdéssel, társulathoz szerződéssel járó anyagi terhekhez. Az összeget Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke adja át 42 egyetemet végzett előadóművésznek a diploma átvételét követően.

Gyimesi László, az EJI elnöke és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a professzionális előadóművészi lét nélkülözhetetlen eleme az előadói teljesítményt, szellemi tulajdont kifejező jogdíj. Ahhoz, hogy valakiből virtuóz zenész, kiemelkedő táncos vagy karizmatikus színész váljon, több évtizednyi tanulásra és rengeteg lemondásra van szükség. Ezért is támogatja az EJI évtizedek óta a Kőbányai Zenei Stúdió Szakgimnázium, a hazai könnyűzenész képzés jelentős bázisát munkájában.

A közlemény ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az aktív időszak néhány előadóművészeti műfaj - például a balett vagy a cirkuszi akrobatika - esetében nagyon rövid, mert az extrém fizikai terhelés már fiatal korban a hivatásos pályafutás befejezéséhez vezet.

"A legtöbb hangfelvételt, filmet fiatal korban készítik az előadóművészek, de a befektetett energia - ha egyáltalán - lényegesen később térül csak meg. A hangfelvételek több mint harmadát, a filmeknek pedig mintegy harmadát 30 évnél fiatalabbak készítik el. Ennek a korosztálynak a jogdíjrészesedése a zenei területen nem éri el a 10 százalékot, filmes területen pedig alig haladja meg a 2 százalékot" - áll a kommünikében.

Az EJI elnöke a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából sürgette, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete által elfogadott Pekingi Szerződést aláíró országként Magyarország minél előbb ratifikálja a dokumentumot. A szerződést hazánkkal együtt 98 ország írta alá, és eddig 45 állam ratifikálta, Magyarország azonban még nem, így szabályai jelenleg nem érvényesülnek itthon. A szerződés vagyoni jogokat biztosít az előadóművészek számára, elősegítve, hogy elfogadható jövedelemre tegyenek szert.

A világnap alkalmából az EJI a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) akciójához csatlakozva felhívást tett közzé, amelyben javaslatokat vár annak a fiatal előadónak a személyére, aki idén a legnagyobb változást gyakorolja a magyar színházi, zenei, táncos, illetve cirkuszi életre.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ