„KOnTÁRS” Improvizációs Központ: Pagonyi András és Szakál László
Dátum: 2006. február 27., hétfő, 19:39
Zenekarunk létrejöttét annak köszönhetjük, hogy 8 évesen ugyanabban a zeneiskolában kezdtük meg tanulmányainkat. Mindketten klasszikus zenét tanultunk, így minden hangszeres tevékenységünket ezekre az alapokra helyezhettünk.

A kortárs zenével és az improvizációval már fiatalon, különböző művészeti kurzusok és táborok alkalmával ismerkedtünk meg.

Nagy hatással volt ránk Debussy hagyatéka, a XX. század meghatározó művészi irányzatai, Bartók és Kodály világa, Sztravinszkij, valamint a kortárs magyar szerzők.

/ Szokolay Sándor, Kurtág György, Hidas Frigyes, Rados Flóri, Orbán György… /

A fent felsorolt komponisták által használt formai megoldásokat, harmóniavilágot - saját ötleteinkkel, látásmódunkkal újrafogalmazva - gyakran a jazz és a népzene elemeit is felhasználva alakítottuk ki saját szabad zenei improvizációs stílusunkat.

Több éves munka és közös zenélés eredményeként 2004-ben megalakult a „KOnTÁRS” Improvizációs Központ (K.I.K.)  Első koncertünk a Gaál Imre Galériában kapott helyet, és nagy érdeklődés mutatkozott az improvizációink, a folyton újuló hangzásvilág iránt, amiben nagy szerepet játszott a szokatlan hangszer-összeállítás. Azóta rendszeresen fellépünk /kiállítás- megnyitókon, könyvbemutatókon, zenei rendezvényeken stb. / többek közt a Rátkay Klubban, a Magyarok Házában, a Gaál Imre Galériában és 2006.01.06-án a Művészetek Palotájában is lehetőségünk nyílt önálló improvizációs estet adni…Motivációnk    

Zenekarunknak szüksége van a rendszeres fellépésekre, amik lehetőséget biztosítanak a szokatlan zenei nyelvezet virtuóz és folyékony interpretáláshoz, nevünk és stílusunk ismertté tételéhez minden korosztály számára. Bízunk benne, hogy egyre gyarapodó színpadi megjelenéseink eredményeként - növekedő ismertségünknek köszönhetően - befektetett energiáink visszatérülnek, mind szakmai mind anyagi elismerés terén.

Referenciáink


2004.08.24. Gaál Imre Galéria egész estés koncert:                   


Kérdés


Alap koncepciónk volt ebben a szabad improvizációban a tanácstalanság és a kilátástalanság feszült, monoton hangulatát a modern összhangzat- és formatan zenei eszközeinek segítségével kifejezni.

zongora - harmonika

2005.05.26. Rátkay Márton Klub:                                                 

Tánc


Célunk a lüktetésekkel való játék, a ritmika folyamatos széttördelése - poliritmikus szerkesztésen keresztül – tehát egy sánta tánctétel megalkotása volt a fél-egész és a sima pentaton skálák adta hangterjedelem (bőséges) keretein belül.

zongora négykezes

2006.01.06. Művészetek Palotája egész estés koncert:               

Szellemi Transzformációk


A koncert első tétele volt, bevezetés a Bartóki összhangzattan alapjaiba. A formatanilag előre megtervezett zenei alakzatok és „mondatok” segítségével végig uralkodik a tónusok hullámzó de mégis állandó egyensúlya, nem gátolva a darab - mondandóját elejétől a végéig átható - hangulati és lelki változásainak lassú folyamatát.

zongora - harmonika

Szakál László - zongora

1982.10.12-én születtem Budapesten. Általános iskolai tanulmányaim elvégzése mellett hét évesen a Lajtha László Zene- és Művészeti Iskolában kezdtem zenét tanulni. Gimnáziumi érettségit a Cziffra György Zeneművészeti Gimnázium- és Szakközépiskolában szereztem 2001-ben. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében tanulok, ha minden jól megy áprilisban megszerzem a zongoratanári és kamaraművész diplomát.

Eddigi munkáim:

Állandó munkák:

- Zeneiskolában félállásban ill. magán úton zongorát tanítottam.

- Fél évet töltöttem a Holland America Line „Zaandam” óceánjáró hajóján klasszikus  trióban.

- Alkalmanként különböző zenekarokkal ill. szólistaként is fellépek rendezvényeken.

Alkalmi munkák:

           
- Rátkay Klub                                    

Koncert

                                                                      
Debütálás

Pagonyi András – harmonika

1980.12.17-én születtem Budapesten. Édesanyám kezdetektől kezdve nagyon támogatta zenei ambíciómat, így lettem nyolc évesen a Lajtha László Zene- és Művészeti Iskola tanulója harmonika szakon Nagy József növendékeként.

Ezután a Bartók Béla Konzervatóriumban szereztem érettségit harmonika szakon, itt Ernyei László tanított, majd felvételt nyertem Berlinbe a Hanns Eisler Akadémiára, ahol Prf. Frau Wall volt a tanárom. Tanulmányaimat egy év után félbeszakítva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében folytattam. Színházi előadásokban való zenei közreműködések valamint egy Japán turné miatt jelenleg egy évre felfüggesztettem felsőfokú tanulmányaimat.

Eddigi munkáim:

Koncert:

                        „A38”                                                

Szóló harmonikakoncert

                        „MERZ”                       

Szóló harmonikakoncert

Luis Saglie: Danza coja


Színház:

- Nemzeti Színház:                               Györgyike drága gyermek

                                                           Cillei és a Hunyadiak

- Gózon Gyula Színház:                        Kurázsi Mama

- Új Színház:                                        Biedermann és a gyújtogatók

BM  Dunapalota Szórakoztató zenei koncert:

Tabányi Mihály

Pege Aladár 

Pagonyi András

Lippai Andrea, Budai László:               Lélekhúrok
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Mondj néha igazat, hogy higgyenek neked, amikor hazudsz."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ