Saloméval nyit a Salzburgi Húsvéti Fesztivál
Dátum: 2011. április 15., péntek, 8:17
Richard Strauss operájával, a Saloméval kezdődik szombaton a húsvét hétfőig tartó Salzburgi Húsvéti Fesztivál, amelyet 44 évvel ezelőtt alapított Herbert von Karajan, a legendás karmester.

A nyitóelőadáson a Berlini Filharmonikus Zenekar játszik Sir Simon Rattle vezényletével. Az operát Stefan Herheim rendezi, aki - mint elmondta - Salomét nem a bibliai alaknak megfelelően akarja bemutatni, inkább annak a nőnek az archetípusát testesítteti meg a címszerepet éneklő Emily Magee amerikai szopránnal, aki szembeszáll az első világháború előtti férfiközpontú polgári társadalom szokásaival, aki felülemelkedik a hatalmi mechanizmusokon, akinek a lelkében férfi erő lakik, de a szeretethiányos családi környezetben kommunikációs zavarban is szenved.

A rendező úgy látja, a Salome különösen szimbolikus mű, amely időtlen játéka Oscar Wilde és Richard Strauss elméjének. "Igyekszünk szembeszegülni a megszokás béklyójával, és rányitni a közönség szemét, milyen káprázatos tükre ez a mű a férfi léleknek, noha Salome a főszereplő" - jegyezte meg. A produkciót a záró napon április 25-én is játsszák.

Vasárnap és a következő szombaton is a berliniek muzsikálnak, ezt a két koncertet Gustavo Dudamel vezényli, aki a közelmúltban járt Budapesten, a Művészetek Palotájában. Berg dalokat énekel Christianne Stotijn, Stravinsky A tűzmadár című balettzenéje is műsoron lesz.

Ravel, Rahmanyinov kompozíciókat hallhat a közönség hétfőn és húsvét vasárnap, ezt a koncertet a főzeneigazgató, Sir Simon Rattle vezényli. Éppúgy, mint a keddi és nagypénteki programot, amelyen Schönberg Várakozás című egyfelvonásos és egy személyes operáját Angela Denoke szólaltatja meg, majd Mahler V. szimfóniája hangzik el.

A nagyzenekari koncertek mellett kisebb, kamarazenekari kompozíciókból is szerkesztett sorozatot Kontrapunkt címmel Sir Simon Rattle, ebben kétszer is eljátsszák Stravinsky A katona története című darabját, a mesélőt Isabel Karajan színésznő, Herbert von Karajan lánya alakítja.

A jegyek javarésze már elővételben elkelt, három zenekari koncertre adtak ki tanuló bérletet 160 euróért, a top kategóriában felnőtteknek ugyanez 1230 euróba kerül. A szóló jegyek ára 70 és 510 euró között szóródik, a Kontrapunk sorozatra egységesen 30 euróban állapították meg a jegyárat.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Még a trónszéken is kifényesedik a nadrág."
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ