Buddy Guy tarolt
Dátum: 2011. május 7., szombat, 13:20
Buddy Guy 26-ból ötöt sepert be a blues Grammy-jéből, a Blues Music Awardsból, leánykori nevén W. C. Handy Awardsból. A kitüntető címet idén 32. alkalommal hirdették ki Memphisben, a díj gazdája, a Blues Foundation székhelyén.

A díjazottak között számos jól ismert „veterán” szerepel: John Hammond, Charlie Musselwhite, Derek Trucks, Dr. John, Irma Thomas, vagy a fiatalabb, ám máris komoly rangot szerzett Kenny Wayne Sheherd.

A rövidesen 75 esztendős Buddy Guy ismert értékeinek megfelelően szerepelt, hiszen Living Proof című albuma idén Grammy-díjat is kapott, ezen a díjkiosztón pedig az övé lett az év albuma, a legjobb dal (a korong címadó dala), az év kortárs blues albuma, s egyúttal ő lett a B. B. King nevét viselő év előadója díj nyertese. Ami a legfontosabb: ereje teljében van ma is, remélhetőleg okoz még ehhez a lemezhez hasonló örömet a rajongóknak.

Akiket kiválogattak, azok mind mesterei a műfajnak, s a vesztesek között is vannak hatalmas nevek. Az év albumáért versengett például Charlie Musselwhite, a szájharmonika fehér professzora is. Végül hangszeres előadóként és a legjobb tradicionális előadóként begyűjtött díjakat. (Kósza hírek keringenek júniusi budapesti fellépéséről…)

A nagy öregek közül nem érhette meg az elismerést Pinetop Perkins, a zongora virtuóza, aki Willie „Big Eye” Smith-szel együtt, februárban Grammy-díjat nyert a Joined at the Hip című fantasztikus albumával. Most az év tradicionális blues albuma lett ez a lemez. S ha már Perkinst emlegettük, a nevét viselő zongorista-díjat Dr. Johnnak ítélték oda. John Hammond énekes, gitáros és szerző az év legjobb akusztikus zenésze lett.

Ugyancsak posztumusz kapta az elismerést Solomon Burke mint az év férfi soul-blues előadója, Nothing’s  Impossible című lemeze pedig e műfaj legjobbja.

Kenny Wayne Shepherd nagyszerű lemezt tett le az asztalra: Live! In Chicago című korongjának közreműködői között van a nagyszerű (igaz, már nem tizenéves) fekete gitáros, Hubert Sumlin. A rock-blues albumok között nyert a lemeze.

Nem először kapott díjat Irma Thomas, aki ezúttal az év legjobb soul-blues előadója lett. A Budapesten is szerepelt kitűnő fehér gitáros, Derek Trucks együttese az év csapata, ő maga az év gitárosa címet nyerte el.

Minden kategóriában vannak nagy vesztesek: a már említett Charlie Musselwhite mellett például a nálunk is koncertezett Holmes Brothers, Magic Slim&Teardrops  (az év bandája címért), a Junior Walkers és  Kenny Neal – valamennyien a B. B. King előadói díj jelöltjei voltak. Shemekia Copeland is alulmaradt a kortárs blues női előadók versenyében Robin Rogersszel szemben.     

A teljes lista megtekinthető www.blues.org weboldalon.

Kovács Miklós

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ