Megnyílt a 100. Bayreuthi Ünnepi Játékok
Dátum: 2011. július 25., hétfő, 18:57
Prominens személyiségek jelenlétében, a Tannhäuser premierjével kezdődött meg hétfőn Bayreuthban a 100. Richard Wagner Fesztivál.

A bemutatóra a II. Lajos bajor uralkodónak épített királyi kapun lépett be Angela Merkel szövetségi kancellár, Guido Westerwelle külügyminiszter, John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, akiket a két intendáns, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier üdvözölt.

A Festspielhausba vezető vörös szőnyegen olyan neves művészek, elsősorban színészek és énekesek vonultak be a "Wagner-templomba", mint Maria Furtwängler, Veronica Ferres, Michaela May, Erol Sander, Sebastian Koch és Edgar Selge.

Katharina Wagner ez alkalomból bejelentette: a berlini Volksbühne 60 esztendős intendánsa, Frank Castorf fogja rendezni a 2013-as jubileumi esztendőben az új Ringet. A nibelungok gyűrűje tetralógiát Richard Wagner születésének 200. - és halálának 130. - évfordulója alkalmából viszik színre, addig nem játsszák. A díszleteket a szerb Aleksandar Denic tervezi, a karmester a fiatal orosz dirigens, Kirill Petrenko lesz.

Az idei első produkciót, a Tannhäusert a 42 éves Sebastian Baumgarten rendezésében, a svéd Lars Cleveman címszereplésével láthatja a közönség. Ők is, valamint az eddig elsősorban barokk interpretátorként elismert fiatal karmester, Thomas Hengelbrock, az Erzsébetet éneklő finn Camilla Nylund és a Wolfram von Eschenbachot életre keltő Michael Nagy (akik idén a Budapesti Wagner-napok Lohengrinjében is bemutatkoztak), a mostani előadással debütálnak Bayreuth-ban.

Az augusztus 28-ig tartó ünnepi játékokon felújítják Hans Neuensfels tavalyi Lohengrinjét, amelynek címszerepében a karizmatikus német tenort, Jonas Kaufmannt Klaus Florian Vogt váltja. Műsoron marad a Parsifal Stefan Herheim 2008-as koncepciója alapján, ennek címszerepét Simon O'Neill alakítja.

Tovább játsszák A nürnbergi mesterdalnokokat Katharina Wagner sok felháborodást kiváltó 2007-es rendezésében. A "legöregebb" produkció 2005-ből Christoph Marthaler Trisztán és Izolda-rendezése, ez zárja idén a sorozatot.

A tavalyihoz hasonlóan Bayreuth városa idén is kap egy "jutalom napot": a város főterén az Arte televízió közreműködésével a Lohengrin előadását élőben közvetítik augusztus 14-én. A gyermekek számára a Ring ifjúsági változatát kínálja a 100. évad.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ Csak egy szót kell a templomban kimondanod, hogy megházasodj, és csak egy nevet álmodban, hogy elválj."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ