Péntektől Zempléni Fesztivál
Dátum: 2011. agusztus 11., csütörtök, 10:29
Változatos, minden korosztály számára érdekes programokkal várja a közönséget péntektől a Zempléni Fesztivál, amelyen két szopránt is újra láthat a közönség: Miklósa Erika slágeráriákat énekel a Dohnányi Zenekar kíséretével a sárospataki nyitókoncerten, Rost Andrea pedig új műfajok felé forduló Pannon dalok című műsorával lép fel a tokaji zsinagógában.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar által 1992-ben mindössze négy településen elindított művészeti fesztivál rendezvényei ma már behálózzák az egész zempléni régiót, a közönség az események sorát követve eljuthat a legeldugottabb falvak kis templomaiba, várakhoz, vadászkastélyokhoz, borpincékhez - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az egyedi hangulatú eseménysorozat programkínálatát rangos komolyzenei koncertek, irodalmi, színházi és táncos estek, kirándulások, könnyűzenei és dzsesszprogramok, kiállítások alkotják Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és más zempléni települések legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A kulturális eseményekhez borkóstolók és gasztronómiai programok is kapcsolódnak a huszadik alkalommal megrendezendő Zempléni Fesztiválon.

A szervezők összegzése szerint az idei, jubileumi évben korábban már sikert aratott művészek, produkciók is szerepelnek, de nem hiányoznak a fiatal generáció legtehetségesebb képviselői vagy a friss zenei, irodalmi formációk sem.

Több különböző jellegű program is adózik Liszt Ferenc emlékének a Liszt-év alkalmából. A zeneszerző műveiből ad koncertet Tokajban Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész. Liszt a miénk címmel pedig Megyesi Schwartz Lúcia állított össze különleges dalestet, amely Simon Izabella zongorakíséretével és Oberfrank Pál színművész közreműködésével az Oremus Szalonban hangzik el.

Szimfonikus költeményét, a Mazeppát tűzte a Megérthető zene elnevezésű műsorára Hollerung Gábor karmester. A családoknak is ajánlott, műismertető rendezvényen a teljes művet a Budafoki Dohnányi Zenekar játssza majd. A zeneszerző művével fejeződik be a fesztivált záró Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye is, amelynek szólistája ezúttal a friss Liszt-díjas Baráti Kristóf hegedűművész.

Németországból érkezik és több alkalommal is fellép a Soestenuto Trio, valamint a boogie-woogie zongoristaként számon tartott Jörg Hegemann. Igazi csemegének ígérkezik két irodalmi műsor: Krúdy Gyulától kaphatnak életviteli tanácsokat a nézők Ráckevei Anna, Helyey László és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar tolmácsolásában a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeumában. Oberfrank Pál, Juhász Róza és Gados Béla Csak egy éjszakára című műsora pedig képzeletbeli utazásra hívja a közönséget a XX. század első felének magyar irodalmából válogatott versekkel Sárospatakon.

Louis Armstrong emléke előtt tiszteleg majd koncertjével a Benkó Dixieland Band, fellép a Magyar Jazz Quartet, a Jazz Steps, valamint a dzsessz több új formációja, köztük a Tzumo-Egri Quartet és a Csemer Boglárka Quartet.

A XX. Zempléni Fesztivál - amely az utóbbi években 14 napot ölelt át -, főként a főtámogató kivonulása miatt idén 9 naposra karcsúsodik. A szervezők a programszerkesztésben igyekeztek megtartani a legértékesebb hagyományokat.

Turjányi Mikós igazgató korábban sajtótájékoztatón azt mondta: a gazdasági nehézségek miatt a megszokott 70 program helyett valamivel több mint 40 esemény várja a Zemplénben lakókat és az odalátogatókat augusztus 12-től 20-ig.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ