Szombaton jubileumi online koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar
Dátum: 2021. április 21., szerda, 15:41

Aaron Copland és Antonín Dvorák művei szólalnak meg a MÁV Szimfonikus Zenekar 75. jubileumi online koncertjén szombaton.

A hangversenyen Copland Appalachian Spring (Tavasz az Appalache-hegységben) című művét Daniel Boico, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere dirigálja, Dvorák IX. szimfóniáját pedig a kétszeres Grammy-díjas Charles Dutoit, aki harmadik alkalommal vezényli a zenekart. A koncert ingyenesen megtekinthető a MÁV Szimfonikusok YouTube-csatornáján - közölte a zenekar az MTI-vel.

Mint írják, Varga László, a Magyar Államvasutak Rt. elnök-vezérigazgatója 1944 végén megkereste Szőke Tibort, az Állami Operaház fiatal karmesterét. Felkérte, hogy a MÁV támogatásával hozzon létre egy szimfonikus zenekart, amely rendszeresen utazik vidéki városokba, hogy a hangversenyek segítsék az ország szellemi újjáépítését.

Szőke Tibor elfogadta a megbízást és megkezdte az új zenekar szervezését, így 1945 május 1-jén, az ünnepi felvonuláson már részt vett a fúvós zenekar. Ezt a napot tekintjük a zenekar születésnapjának. Szőke Tibor munkájának köszönhetően a zenekar 1946 őszén bérleti hangversenysorozatot indított a Zeneakadémián, 1947 novemberében pedig Bécsben, a Musikverein Nagytermében vendégszerepelt Bartók és Kodály műveivel. Az új zenekar rövid idő alatt az ország élvonalbeli zenekarai közé került.

Jelenlegi művészeti vezetője Daniel Boico amerikai karmester, tiszteletbeli vendégkarmestere pedig Kobajasi Kenicsiró. A zenekar növekvő nemzetközi tekintélyét jelzi, hogy világhírű vendégművészek is felléptek budapesti hangversenyein, többek között Maxim Vengerov hegedűművész és olyan karmesterek, mint például Jesus Lopez Cobos.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ