Ünnepi koncertet ad Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából a Magyar Melódiák Kamaraegyüttes
Dátum: 2021. június 16., szerda, 7:24

Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából ünnepi koncertet ad a Magyar Melódiák Kamaraegyüttes június 16-án a Kárpátaljai Megyei Filharmónia nagytermében.

A világhírű zeneszerző gyermekeknek szentelt darabjai előtt tisztelegve az előadáson fellép Dzjabkó Rebeka csapi népdalénekes, aki korábban szerepelt a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorban, valamint az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola Eszterlánc énekegyüttese.

Bartók Béla a mai Kárpátalja területén, Nagyszőlősön töltötte gyermekéveinek egy részét. Az ugocsai kisvárosban tizenegyévesen, 1892. május elsején adta első nyilvános zongorakoncertjét. A huszadik század elején Kárpátalján is gyűjtött magyar és ruszin népdalokat.

Nagyszőlős magyarsága őrzi emlékét, ma utca, zeneiskola viseli nevét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 1999-ben mellszobrot állíttatott neki a Perényi Zsigmondról elnevezett helyi magyar iskola előtti parkban.

Az ungvári magyar főkonzulátus előtti folyóparti sétány korlátján 2015-ben avatták fel bronz miniszobrát, Kolodko Mihály ungvári születésű, jelenleg Magyarországon élő szobrász művét. Bartók Béla kezében gramofon van, a mellette lévő kis táblán a Bartók Rádió frekvenciája látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ A nevetés bölcsebbé tesz minket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ