Pécs zenei élete a Magyar Zene Házában
Dátum: 2024. március 20., szerda, 13:43

Pécs város zenei életét ismerheti meg a Magyar Zene Háza közönsége április 26-tól 28-ig a Város a Házban programsorozat következő állomásán.

Lovasi András, Parti Nagy Lajos, Kocsis Gergely és a Zsolnay Fényfesztivál is képviseli Pécset a rendezvényen. A Magyar Zene Háza két éve futó, sikeres programsorozata gazdag zenei és kulturális élettel rendelkező vidéki városok számára nyit lehetőséget a bemutatkozásra, Pécs Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár után a negyedik a sorban - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írták, a Város a Házban sorozat megtestesíti a Magyar Zene Háza missziós vállalását, a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő tehetségeinek is lehetőséget ad. Április 26-tól 28-ig a klasszikus zenétől a kísérleti elektronikáig, a hangdóm vetítéstől a szépirodalmi koncertbeszélgetésig sok minden fogja képviselni Pécset.

"A Város a Házban sorozat rendkívül fontos számunkra, hiszen a Magyar Zene Háza nemcsak Budapesté, hanem mindenkié, ezzel a sorozattal pedig figyelmünket a nem budapesti kulturális, főként zenei világra fordíthatjuk" - idézte Batta András ügyvezető igazgatót a közlemény.

Április 26-án pénteken az ország egyik leglátványosabb rendezvényeként szamon tartott Zsolnay Fényfesztivál világát idézik meg; a Magyar Zene Háza Hangdómjában egy csokorra való audiovizuális program lesz látható a hétvége során. Másnap délelőtt a Bóbita Bábszínház ad műsort, majd az Elektronikai bütykölde elnevezésű programban egyszerű áramköri elemekből készíthetnek az érdeklődők elektronikai kütyüket, majd elektronikus zenei improvizációt hallgathat a közönség.

A szombati napot Lovasi András koncertje zárja: az "egyszálgitáros" estekről ismert minimál hangszerelés ezúttal kiegészül egy kórussal és Tövisházi Ambrus billentyűs játékával.

"Már a Zene Háza megnyitását megelőzően elhatároztuk, hogy szorosan együttműködünk a kulturális életet meghatározó vidéki nagyvárosokkal. Ezek a különleges város-látogatások új inspirációkkal gazdagítják a Magyar Zene Háza további lehetőségeit. Izgalmas követni, mit kezdenek befutott, illetve pályakezdő művészek a Ház adottságaival, és hogyan szólítják meg közönségünket" - fogalmazott Horn Márton intézményigazgató.

"Pécs számára megtisztelő a bemutatkozási lehetőség a Magyar Zene Házában, hogy ezáltal bepillantást nyújthasson gazdag kulturális örökségébe és zenei életének műfaji sokszínűségébe" - idézi a közlemény Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét.

A zárónapon, április 28-án összművészeti programokon keresztül Pécs gazdag zenei és szépirodalmi örökségének bemutatása lesz fókuszban. A zeneművek megszólaltatásában közreműködik a Pannon Filharmonikusok szólamvezetőiből alakult Eozin Vonósnégyes, valamint két pécsi születésű fiatal tehetség, Megyimórecz Ildikó szoprán és Balogh Ádám zongoraművész.

A zeneművek mellett az egyik legjelentősebb kortárs költő, egykori pécsi diák, Parti Nagy Lajos olvas fel verseiből, Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László műveit pedig Kocsis Gergely színművész előadásában hallhatja a közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ