Május 5-ig várják a jelentkezéseket Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre
Dátum: 2024. április 10., szerda, 13:45

Május 5-ig várják a jelentkezéseket a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amelyet július 4. és 14. között ötödik alkalommal rendeznek meg Budapesten.

A versenyt, amelyre az egész világról várják a 22 évesnél fiatalabb hegedűsök, szólista-tehetségek jelentkezését, a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) nyári programsorozatának részeként rendezik - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden az MTI-vel.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia docense és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, egyetemi professzor alapította a legendás hegedűtanárra, Fehér Ilonára emlékezve 2017-ben.

A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli, a zsűri elnöke a kezdetektől a legendás Fehér Ilona-tanítvány, Shlomo Mintz hegedűművész és karmester, aki idén nyáron is Budapestre érkezik a Fesztivál Akadémia meghívására.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny a FAB komplex, háromlépcsős versenyrendszerének legmagasabb szintű megmérettetése összetett versenyanyaggal, két korcsoportban.

A verseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai. A résztvevők a FAB fesztiválprogramján, annak koncertjein is részt vehetnek. Az eseménysorozat tehát nemcsak arra kíván lehetőséget teremteni az ifjú hegedűsöknek, hogy tehetségükkel megmutatkozzanak a nagyvilág előtt, hanem arra is, hogy a legjobbaktól tanuljanak a mesterkurzusokon és a kamarakoncerteken.

Az elmúlt években a FAB művészei több mint 1100 gyermeknek adtak egyéni mesterkurzust Kárpát-medence-szerte és csaknem 400 tanárral állnak kapcsolatban, akiknek lehetősége van arra, hogy ötpontos, vagy akár 30 pontos akkreditált továbbképzésben elszámolják részvételüket.

A képzésekhez kapcsolódik a FAB versenyrendszere, ahol korosztályonként egyre nagyobb versenyanyaggal mérhetik össze tudásukat a résztvevő gyerekek, fiatalok.

A FAB rendszerében három verseny szervesen épül egymásra. A Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, 6 éves kortól. Ezt követi a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny, amely kilenc közép-kelet-európai ország versenye 9 éves kortól 22 éves korig. Döntősei automatikusan meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely az egész világra kiterjedő, magas összdíjazással járó verseny, három fordulós nagy versenyanyaggal.

A korábbi négy versenyen alkalmanként 50-70 fiatal mérette meg magát a legtöbb európai országból és az Egyesült Államokból, Kanadából, Japánból, Kínából, Törökországból, Dél-Koreából és Ausztráliából.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ