Nemzetközi hírű orgonisták fellépnek fel a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon
Dátum: 2024. április 16., kedd, 15:43

Másodszor rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált május 5. és június 30. között a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, ahol a magyar művészek mellett lengyel és olasz orgonisták is fellépnek majd.

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene nemzetközi képviselőit hívta meg az eseménysorozatra, amelynek idei partnerei az Lengyel Intézet és az Olasz Kultúrintézet - áll a szervezők közleményében.

Idén Lengyelországgal kettős közös évfordulót ünnepel Magyarország. Árpád-házi Szent Kinga, Lengyelország és Litvánia védőszentje 800 éve, Szent Hedvig, I. Lajos magyar király lánya, későbbi lengyel királynő pedig 650 éve született. Ehhez kapcsolódva két jelentős lengyel művész, Pawel Wróbel és Roman Perucki, valamint két magyar orgonaművész, Pálúr János és Mészáros Zsolt Máté ad hangversenyt a fesztiválon, és különleges vendégként érkezik Silvio Celeghin Olaszországból.

Mészáros Zsolt Máté idén arra kérte a közreműködő orgonaművészeket, hogy olyan műsort állítsanak össze, amelyen keresztül a közönség betekinthet a művészek zenekultúrájának világába, és legalább egy olyan művet válasszanak emellett, amely megmutatja a magyar, lengyel és olasz közös értékeket is.

Május 12-én Silvio Celeghin koncertje nyitja a fesztivált, aki Antonio Vivaldi-, Marco Enrico Bossi-, Giuseppe Verdi-, Liszt Ferenc-, Orlando di Lasso-, Giovanni Morandi- és Wolfango Dalla Vecchia-darabokat játszik a közönségnek. Az olasz orgona-, zongora- és csembalóművész Európa számos országában, valamint Kínában, Oroszországban és Venezuelában adott már koncerteket, valamint a legrangosabb nemzetközi orgonafesztiválok rendszeres közreműködője.

Május 5-én Pawel Wróbel lengyel orgonaművész koncertjén többek közt Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, John Stanley, Liszt Ferenc, Mieczyslaw Surzynski műveiet hallhatja a közönség. Pawel Wróbel kutató és pedagógus a varsói Chopin Egyetemen, a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán és a Grazi Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Több nemzetközi orgonaverseny győztese, Lengyelország mellett koncerteket adott Európa számos országában, az Egyesült Államokban, és Oroszországban is. A Kielcei Nemzetközi Orgonafesztivál művészeti vezetője, a Jan Dlugosz Egyetem tanára Czestochowában. Egy ösztöndíjprogram keretében elindította a 20. századi lengyel zeneszerzők elfeledett orgonaművei bemutató projektet és elsőként adta közre Aleksander Karczynski orgonaműveit, majd lemezt készített Walerian Stys, Franciszek Przystal, Boleslaw Wallek Walewski és Kazimierz Garbusinski lengyel szerzők műveiből.

Június 24-én Roman Perucki és Maria Perucka közös koncertjére várják az érdeklődőket, akik Feliks Borowski, Gárdonyi Zoltán, Jan Ignacy Paderewski, Alexander Guilmant, Mieczyslaw Surzynski és Louis Vierne műveit hallgathatják meg. A lengyel Roman Perucki a Gdanski Oliwa Székesegyház orgonaművésze, Gdanski Zeneakadémia kinevezett orgonaprofesszora. Több mint 2500 hangversenyt adott világszerte, valamint mesterkurzusokat tartott Franciaországban, Lengyelorzágban, Portugáliában, Mexikóban és Oroszországban. A Balti Filharmónia igazgatója, a Musica Sacra Egyesület elnöke. Számos nemzetközi orgonaverseny zsűrijének tagja és több állami kulturális kitüntetést birtokosa.

Május 8-án Pálúr János Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Charles-Marie Widor műveiből válogat és saját darabját is előadja. A magyar orgonista a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizációtanára, a Fasori református templom orgonistája. Számos orgonaverseny aranyérmese, Európa 17 országa mellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban, Dél-Koreában, Japánban és Ausztráliában is adott hangversenyeket.

A koncertek sorát Mészáros Zsolt Máté június 30-i előadása zárja, amelyen Liszt Ferenc-, Dohnányi Ernő-, Mészáros Zsolt Máté- és Antalffy-Zsiross Dezső-darabok hangzanak el. A Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója, rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, valamint Európa számos országában, az Egyesült Államokban és a Terra Sancta Organ Festivalon is. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Jobb elkárhozni, mint egyedül üdvözülni."
Henri-Frédéric Amiel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ