Hangversennyel tiszteleg Eötvös Péter emléke előtt az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Dátum: 2024. április 18., csütörtök, 12:01

A márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőre emlékezik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jövő csütörtökön Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint a koncertről tartott szerdai sajtótájékoztatón Ruff Tamás, a zenekar igazgatója felidézte, hogy a hangversenyt eredetileg Eötvös Péter személyes jelenlétével, vele egyetértésben és segítségével tervezték, ajándéknak szánták a művész 80. születésnapjára. Ezt azonban az élet sajnálatosan felülírta, így lett belőle emlékkoncert In memoriam Eötvös Péter - Francia impressziók címmel.

Megemlítette, hogy a zenekar három éve tudatosan törekszik a kortárs zene ügyének felkarolására Székesfehérváron, mivel az elmúlt 50-60 évben a kortárs muzsika és a közönség nagyon eltávolodott egymástól. Mint mondta, küldetésüknek tekintik, hogy ezt a szakadékot áthidalják a következő években.

A közleményben idézik Lehrner Zsolt alpolgármestert is, aki hangsúlyozta, hogy Eötvös Péter az egyik legkiemelkedőbb személyiség volt a kortárs zeneszerzők között.

Az emlékkoncertet Rémi Durupt vendégkarmester dirigálja majd. Az est folyamán Eötvös Péterre két korszakos zeneművével (egy Mozart hommage-zsal és egy klarinét-kettősversennyel), Maurice Ravel zenéjével, valamint Dobri Dániel, a zenekar kortárs művészeti vezetője Eötvösnek dedikált ősbemutatójával emlékeznek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ