Tizenegy kategóriában adják át a Bartók Rádió Zenei Díjakat
Dátum: 2024. május 22., szerda, 9:58

Első alkalommal adják át a Bartók Rádió Zenei Díjakat a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen tizenegy kategóriában - hangzott el az M1 aktuális csatorna adásában.

Itt volt az ideje, hogy a Petőfi és a Dankó Zenei Díjai után a Bartók Rádió is díjat alapíthasson és átadhassa zenei elismeréseit - mondta el Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója a műsorban.

A díjat a figyelemfelkeltés mellett hagyományteremtő céllal alapították, s hogy elismerjék ennek a területnek a kiválóságait, hiszen rengeteg fantasztikus magyar előadóművész van mind a dzsessz, mind a komolyzene területén - hangsúlyozta, hozzátéve: minden évben olyan zenei műhelyeket, előadó- és alkotóművészeket szeretnének jutalmazni a komolyzene és a dzsessz területéről, akikkel szoros kapcsolatban állnak, akiknek a felvételeit rendszeresen sugározzák, akik gyakran megfordulnak a Bartók Rádió stúdiójában.

Az elismeréseket tizenegy kategóriában adják át, a 2023-as évre vonatkoztatva díjban részesül egyebek mellett az év karmestere, az év zenei együttese, az év zeneszerzője, az év énekművésze, az év zenei eseménye és az év hangversenye. A kitüntetések között szerepel az év életműdíjasa, valamint a Babos jazz előadói díj és a Vukán György jazz alkotói díj is.

A zártkörő díjátadó műsort május 22-én rendezik a Budapest Music Centerben, ennek felvételét a nagyközönség is láthatja-hallhatja május 25-én a Bartók Rádióban és a Dunán, valamint május 26-án az M5 kulturális csatornán - mondta el a csatornaigazgató.

A gálaműsorban fellép mások mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Bogányi Gergely zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz és a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész. Az esten az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről is megemlékeznek. A műsorvezető Morvai Noémi és ifjabb Bazsinka József lesz, Becze Szilvia pedig interjúkkal színesíti az adást - ismertette a részleteket Devich Márton.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ