Csaknem kétszázan jelentkeztek a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre
Dátum: 2024. május 24., péntek, 15:33

Csaknem kétszáz fiatal, köztük 18 magyar énekes jelentkezett a Zeneakadémia 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére.

A Zeneakadémia hetvenezer euró (több mint 26 millió forint) összdíjazású megmérettetésére harminckét ország 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról - közölte a Zeneakadémia szerdán az MTI-vel.

A versenyre az énekesek egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott ária, oratórium- vagy kantátarészlet videófelvételével jelentkezhettek.

Legtöbben, 44-en koreai énekesek jelentkeztek, mellettük 30 kínai, 18 orosz és ugyanennyi magyar, valamint tíz ukrán van, de érkezett még pályázat az Egyesült Államokból, Németországból, Kazahsztánból, Horvátországból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Kanadából, Brazíliából, Ausztráliából és Thaiföldről is.

A Marton Éva professzor vezetésével felálló előzsűri a következő hetekben dönti el, kik jutnak a szeptember 1. és 8. között rendezendő élő fordulókba. A döntés eredményét június elején teszik közzé a martoncompetition.hu weboldalon és e-mailben értesítik a versenyzőket - áll a közleményben.

A MOL - Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatásokból megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Marton Éva, a rangos testületbe az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ