Hírek

Holnap kezdődik a Veszprémi Régizenei Napok programsorozata, amely tizedik alkalommal kerül megrendezésre július 18. és 29. között Veszprémben és Tihanyban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Művészeti Akadémia és a Haydneum Magyar Régizenei Központ Alapítvány együttműködésében - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Hírek

Új ügyvezetők menedzselik a Szolnoki Szimfonikus Zenekart: Patkós Imre ügyvezetővel a következő öt évben Ignácz Kristóf fog együtt dolgozni, aki édesapját, Ignácz Ervint követi az igazgatói székben - közölte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.

Hírek

Rekordösszegű, csaknem 1,8 milliárd forintnyi hangfelvételi jogdíjat fizet ki több mint 100 ezer magyar és külföldi zenésznek az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

Hírek

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti az életének 72. életévében kedden elhunyt Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművészt, a Zeneakadémia egykori zongoratanárát - tudatta a tárca szerdán az MTI-vel.

Hírek

A magyar zenei örökséget mutatja be a nyári hónapokban a Cziffra Fesztivál itthon és külföldön.

Hírek

Hetvenöt éve, 1948. június 22-én született Cserháti Zsuzsa, aki egyedi, jellegzetes hangjával, népszerű slágereivel a magyar könnyűzene meghatározó egyénisége volt. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

A régizene magyarországi mesterei és világhírű szólisták, a német barokk remekei hallhatók a július 1-jén kezdődő 39. Régi Zenei Napokon Vácott; az egyhetes rendezvényen mesterkurzusokkal várják a résztvevőket.

Hírek

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, amelynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése - tájékoztatta a Concerto Budapest az MTI-t.

Hírek

Huszonhat országból 97 pályázat érkezett a Zeneakadémia 2023-as, ezúttal fiatal hegedűsöknek meghirdetett Bartók Világversenyére, az előzsűri június 22-ig dönt a szeptemberi, élő fordulókba jutó versenyzőkről - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Hírek

A Szerelemet és a szenvedélyt állítja a középpontba 2023/2024-es évadának hangversenyein a MÁV Szimfonikus Zenekar, amely szeptembertől új székházban kezdi meg működését a Ferencvárosban - hangzott el az évadot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Hírek

Csaknem hatvan fiatal hegedűművész részvételével rendezik meg a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt június 4. és 11. között Mosonmagyaróváron, a Flesch Központban.

Hírek

Tizenegy országból érkeztek szövegírók, zeneszerzők és producerek az Artisjus budapesti nemzetközi dalszerző táborába (Songwriting Camp), hogy szerdától három napon át közösen alkossanak a hazai dalszerzőkkel.

Hírek

Ének a határtalanról című legújabb lemezét mutatja be szerdán Tímár Sára és zenekara a Zeneakadémia Solti Termében - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

Hírek

Bartók Béla személyiségének és munkásságának egy egész napot szenteltek a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) szervezői, így július 22-én négy Bartók-versenyművet hallgathat meg a közönség három karmesterrel és szólistával, valamint a Pannon Filharmonikusok közreműködésével a Zeneakadémián.

Hírek

Zenefüred címmel július 14-én pénteken több mint egy hónapon át tartó programsorozat kezdődik Balatonfüreden. A fellépők között lesz mások mellett Charlie, Tóth Vera, Kökény Attila, Zoltán Erika és Dolhai Attila.

Hírek

Július 8-án lenne nyolcvanéves Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas dzsesszzongorista, zeneszerző, a nemzet művésze, a magyar dzsessz egyik legnagyobb alakja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Életének 72. évében kedden elhunyt Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia egykori zongoratanára, a hazai és nemzetközi koncertélet legendás alakja - tudatta a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

Hírek

Elveszett felvételek címmel négyszámos maxi CD, illetve vinyl középlemez (EP) jelent meg Cserháti Zsuzsa eddig kiadatlan felvételeiből. Az anyagot a 2003-ban elhunyt énekesnő születésének 75. évfordulóján mutatták be.

Hírek

Hetedik alkalommal adták át a Petőfi zenei díjakat szombaton, idén kilenc kategóriában ismerték el a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő előadóművészeit és alkotásait, többet a Petőfi-bicentenárium jegyében - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.

Hírek

Oláh Patrik végzett az első helyen a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Fővárosi Önkormányzat közös zeneszerző-pályázatán. A győztes pályaművet, Budapest nyitányát a BFZ mutatja be szeptember 2-án egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncerten a Hősök terén, így ünnepelve Budapest 150. születésnapját.

Hírek

Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám posztumusz életműdíjat kapott a zenei Artisjus-díjak átadásán. A komolyzene terén Balogh Máté, Kutrik Bence és Dobri Dániel lett díjazott.

Hírek

Már több mint egymillióan látogattak a 16 hónapja megnyílt Magyar Zene Házába (MZH), amely idén nyáron és ősszel is több száz programmal várja a közönséget.

Hírek

Június 13-án kedden 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Főkapu téren búcsúznak Lang Györgyitől, a Pa-Dö-Dő együttes tagjától.

Hírek

Szombaton volt 75 éves a magyar könnyűzene történetének egyik legfontosabb szerzője, előadója. Presser Gábor idei éve a szokásosnál is sűrűbb: ősszel dupla nagykoncertje lesz a Papp László Budapest Sportarénában, új zenés darabja, a Pinokkió pedig decemberben debütál a Vígszínházban.

Hírek

Megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából ötkoncertes zeneakadémiai sorozatot állított össze a 2023/24-es évadra a Liszt Ferenc Kamarazenekar - közölte a zenekar az MTI-vel kedden.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ