Játék a stílusokkal
Dátum: 2010. december 16., csütörtök, 14:56
A Pesti Színház-beli bemutató után néhány nappal a CD-változata is megjelent Varró Dániel és Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című zenés darabjának. A zeneszerző ennek kapcsán arról is beszélt, hogy a komponálás lehetőséget adott számára a stílusokkal való játékra.

„Varró Daniék találták ki, hogy a Túl a Maszat-hegyen mellé írjuk ki, zenés-verses minekmondják. Erre az is magyarázat, hogy a most bemutatott mű nem felel meg tökéletesen a színdarabi formáknak, sem történetében, sem szerkezetében, én inkább egyfajta road movie-ként fogom fel, amit színpadon játszanak” – magyarázta a szokatlan műfaji besorolást a zeneszerző.

Presser Gábor kifejtette: még soha nem írt szabályos musical formát, és amit a közvélekedés annak tekint, például a Képzelt riportot vagy A padlást, az sem musical. Megfogalmazása szerint „csak” dalokat ír jelenetekhez.

Mint mondta, azért komponált örömmel tíz új dalt a korábbiak mellé öt évvel a Túl a Maszat-hegyen Budapest bábszínházi bemutatója után, mert Varró Dániel versregényéből korábban csak egy kis szeletet használtak. A bábszínházi változat elsősorban kisgyerekek szórakoztatására készült, így a darab túl hosszú sem lehetett.

„A két előadás jól megfér egymás mellett, a bábszínházi verzió nem volt átvihető nagyszínpadra. A Túl a Maszat-hegyen alapvetően nem gyerekeknek szóló versregény, a Pesti Színház előadása szerintem nem is gyerekeknek szól, bár amit A padlás idején mondtunk, hogy 9-től 99 éves korig ajánljuk, most is igaz lehet” – fejtette ki Presser Gábor.

Kitért arra, hogy a gyerekek élvezik az előadást, nevetnek rajta, de koruknál fogva nem érthetik meg az irodalmi összefüggéseket, utalásokat. A célzások ugyanakkor a zenében is jelen vannak; a Fürdés-duettben, amit Hegyi Barbara és Kovács Patrícia énekel, felhangzik Mozart Szöktetés a szerájból című operájának híres dallama.

„Nem szoktam létező művekkel játszani, de annyira adta magát, hogy a jelenet négy sora tökéletesen jön az Ozmin-áriára. A darab zenéje egészében is arról szól, mennyire játékosak, fantázia-indítóak Varró versei; a különböző, extrém helyszínek mindig adtak inspirációt nekem a különböző stílusok használatára. Így lett opera, rap, és megírtam életem első magyar nótáját is, pontosabban egy paródiát, Makula bácsi nótáját a Szegény árva leány című dalban” – emelte ki a zeneszerző.

Presser Gábor az öt évvel ezelőtti bábszínházi előadás kapcsán született CD-n is énekelt egy dalt – A bús, piros vödör dalát – és most is egyet vállalt, A pacacár áriáját. A Pesti Színház előadásában mások mellett Molnár Áron, Kovács Patrícia, Halász Judit, Hegyi Barbara és Gyuriska János énekel, a lemezen közreműködő zenészek Presser régi munkatársai. Köztük van Sipeki Zoltán gitáros, Kovács Ferenc hegedűs-trombitás és Zsoldos Gábor dobos, aki ezúttal éneklő fűrészen játszott, illetve a színházi zenészek közül Nagy Szabolcs zongorista. Néhány dalban Falusi Mariann vokálozik.

Mint a zeneszerző megjegyezte, eddig csak felkérésre írt zenét színdarabokra, de nem zárja ki, hogy egyszer maga is kezdeményez ilyet. Hozzátette: kevés olyan darab van, amely magában hordozza a zenés változat lehetőségét, másrészt számára nem könnyű felkérni bárkit is arra, hogy egy ötletére írjon valamit. Mint mondta, A padlást is készen hozta neki Sztevanovity Dusán, akivel egyébként eddig a darab négy filmes tervét utasították vissza.

Kérdésére Presser Gábor elmondta: bár a Locomotiv GT 2011-ben lesz 40 éves, a zenekarnak nincs szándékában ünnepeltetni magát. „Még nem látjuk a lehetőségét egy esetleges LGT-koncertnek, és egyelőre nincs szó új anyag elkészítéséről sem” – jegyezte meg. Szólt arról, hogy tavaszra, a költészet napjára két kiadványt is szeretne megjelentetni: megzenésítette kortárs magyar költők verseit, és készül egy CD Parti Nagy Lajos megzenésített verseiből is.

A Túl a Maszat-hegyen című zenés darab hanganyaga a Universal Music gondozásában jelent meg.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ