Kocsis Zoltán karácsonyi meglepetése
Dátum: 2010. december 18., szombat, 15:19
A Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki hangversenyére a főzeneigazgató meglepetéssel készül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Kocsis Zoltán Egy egészen icipici karácsony címmel a közismert Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dalocskára építi új kompozícióját.

A műsor, amely Haydn Nelson-miséjével indul, először kedden hangzik el Nagykanizsán. „Furcsa darab, a moll hangnemű kompozíció a sötétségből indul, de a világosságba érkezik, aktuális tehát a fény születésének ünnepén” – véli Kocsis Zoltán.

Úgy találja, hogy Haydn ebben a művében erőltetetten a sémák, sablonok ellen dolgozik. „Kerek egészet hallunk. Nem bontja annyira ’mellékmondatokra’ a kompozíciót, mint Bach, aki adott esetben egy liturgikus mondatra egy egész tételt komponál. Olyan sűrű és értékes a zenei anyag, hogy nincs kétségem, játszani kell” – fogalmazott Kocsis Zoltán.

Mivel a szokásosnál komorabb a mise hangja, úgy gondolta, fel kell oldani a hangulatot valami vidám kicsengésű karácsonyi produkcióval. „Sokak szerint a Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dal egyértelműen népdal. Szerintem az biztos, hogy sok benne az áthallás más népek zenéjére, elsősorban a német nyelvterület muzsikájára, de nem lennék meglepve, ha kimutatnának benne délszláv és keleti gyökereket is” – jegyezte meg.

Kocsis Zoltán több mint 20 zeneszerző zenei stílusát sűrítette az ismert dalocska köré. „Eszem ágában sem volt olyan instruktív művet írni, mint Britten Variációk egy Purcell témára című darabja, bár ez a darab tagadhatatlanul rokona annak” – részletezte a főzeneigazgató.

Hozzátette: nem kellett túlságosan nagy erőfeszítést tennie, a cél csupán azt volt, hogy minél több lehetőséget „csiholjon ki” ebből az egyszerű dalból, amely folyamatosan adja az újabb és újabb ötleteket, mert annyira tökéletes a maga nemében. „Ezért is hihető, hogy népdalról van szó. Vagy talán vándordiákok alkották, mint Az ifjúság, mint sólyommadár című dalt, és ahogy valószínűsíthetően az, a Kiskarácsony is tőlük került a nép körébe” – vélekedett a zongoraművész.

Egy kis játékkal próbára teszik a közönséget, ugyan nem kell mind a 23 zeneszerzőt felismerniük, de megadják 15 komponista nevét és ebből a listából 5 „kakukktojást” kell megtalálniuk. „Ez talán könnyebb és igazságosabb” – mondta Kocsis Zoltán.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ A hiúságnak nincsenek fokozatai, legfeljebb az ügyességnek, amellyel eltitkoljuk."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ