Ismét együtt a Trabant
Dátum: 2011. január 14., péntek, 12:38
A fővárosi Gödör Klubban jövő csütörtökön több mint 25 év után egy Balaton-koncert keretében újra együtt lesz a színpadon a magyar underground egykori, ma már kultikus zenekara, a Trabant is. Énekesnőjük, az Amerikában élő Méhes Marietta interjújában azt mondta: egyelőre nem tudja, lehet-e folytatása a jövő heti közös fellépésnek.

„Fogalmam sincs, történhet-e még bármi a zenéléssel az életemben, én mindenesetre nyitott vagyok. Azért vállaltam el a fellépést a Balaton-koncerten, mert úgy tűnik, az egykori Trabant-számok ma is élnek, az emberek még mindig hallgatják a régi amatőr felvételeinket” – mondta az 1984 óta az Egyesült Államokban élő Méhes Marietta.

A Trabant 1980-tól négy évig létezett. A csapat magját Lukin Gábor (zongora), Vető János (gitár) és Méhes Marietta (ének) alkotta, de állandó közreműködőnek számított a gitáros Víg Mihály, az Európa Kiadóból ismert Menyhárt Jenő és Másik János, de mások is. A Trabant dalai elvarázsolt hangulatúak, álomszerűek voltak, a zenekart sokan a hatvanas évek végi New York-i Velvet Undergroundhoz hasonlították.

Az énekesnő elmondta: szeretné megcsinálni a mostani fellépést olyan jól, ahogyan csak lehetséges. Szerinte ez nem lesz könnyű, mert soha nem érezte magát énekesnek vagy előadóművésznek, számára nem természetes a színpadi közeg, a nyolcvanas évek közepe óta egyáltalán nem is énekelt, legfeljebb otthon, magának.

Mint megjegyezte, bár alaposan fel kellett frissítenie a dolgokat az első próbán, ehhez képest nem ment rosszul. Megemlítette, hogy nem sokat hallgatta ezeket a számokat 26 év alatt, de amikor mégis, mindig meglepődött, milyen jók. Pedig – tette hozzá – ezeket a számokat maguknak írták és rögzítették egy szobában, soha nem gondoltak fellépésekre, részéről az egész félig-meddig vicc volt.

„A szövegeket (Vető) Jánoska vagy (Víg) Mihály írta, aztán együtt kitaláltuk, hogyan énekeljek rá. A Trabant a szó szoros értelmében szobazenekar volt, talán csak egy-két koncertünk volt” – emlékezett vissza Méhes Marietta, aki elárulta: az ötletet, hogy újra énekelje el a régi dalokat, Víg Mihály, a Balaton együttes vezetője vetette fel.

Méhes Mariettával 18 évvel ezelőtt jelent meg utoljára interjú a magyar sajtóban; 1992-ben a Magyar Narancsnak többek között kifejtette: „nem úgy tűnik, hogy különösebben hiányoznék ott (Magyarországon) bárkinek, szóval nem érzem azt, hogy bárki, bármit akarna velem. Nekem ott semmi dolgom sincs”.

„Nyilván ezt mondtam akkor, de annyi minden jön ki az emberből. Ma már öregebb és okosabb vagyok, nem beszélek arról, mi is lesz a jövőben. Nagyon örülök, hogy hazajöttem és megcsináljuk ezt a koncertet. 1984-ben mentem el Magyarországról és sokáig nem jöttem vissza, de azért voltam néhányszor itt” – jegyezte meg a New Yorkban élő Méhes Marietta.

A Trabant két másik tagja, Lukin Gábor és Vető János is hosszú ideje külföldön él: Lukin Los Angelesben, Vető pedig Koppenhágában. Az énekesnő elmondta, hogy Lukinnal időnként beszélt/beszél telefonon, de közöttük is 4000-5000 mérföld a távolság.

„Gábor szerint véletlen, hogy ő is éppen most van Budapesten, mindenesetre érdekes egybeesés. Jön a koncertre Jánoska is, bár ő igazából nem zenész, hanem képzőművész, mindenesetre ott lesz velünk a Gödör színpadán. Alapvetően ez egy Balaton-koncert lesz, a Balaton és a Trabant között persze nagyon sok volt az átfedés” – fűzte hozzá.

A Trabantnak egyetlen felvétele jelent meg, az Eszkimó asszony fázik című film (1983) zenéje kislemezen, emellett még egy válogatásra kerülhetett fel néhány dal. Méhes Marietta nem sokat tud arról, hogy az elmúlt húsz évben több kísérlet történt régi Trabant-felvételek magyarországi megjelentetésére – Bahia Records, Magyar Narancs, underground katalógus –, ám ezeket Lukin Gábor végül nem engedélyezte. Más kérdés, hogy a számok az internetről ingyenesen letölthetők.

„A régi amatőr felvételek kiadásának nem látom értelmét. Ha viszont van rá igény, és esetleg rendesen fel tudnánk újra venni a régi számokat, abban biztos, hogy mindenki benne lenne a zenekarból. A dalok ezt megérdemelnék. Erre persze fel kellene készülni, pénz szükséges hozzá, meg felszerelés és sok minden más” – szögezte le.

Méhes Marietta a nyolcvanas évek első felében több filmben színésznőként is feltűnt; az Eszkimó asszony fázik mellett például a Kopaszkutyában és a Kutya éji dalában.

„Miután elmentem, még játszottam egy olasz filmben, de ez minden. Akárcsak énekesnő, színésznő sem vagyok. Magyarországon a Képzőművészeti Gimnáziumban érettségiztem, aztán New Yorkban grafikus és illusztrátor diplomát szereztem. Több kiadónak dolgoztam tervezőgrafikusként, például az Economist Groupnak, amelyik a hetilapot is megjelenteti” – mondta az elmúlt 25 évről.

Mint hozzátette, gyerekei felnőttek, és most ki akar próbálni valami mást. Arra gondolt például, hogy ír egy könyvet, amelyben a régi időket, a Trabant-időszakot is felidézné, és lefordítaná a régi szövegeket angolra.

Méhes Marietta és a Trabant egykori tagjai a Balatonnal január 20-án a Gödör klubban a Világveleje fesztivál keretében adnak koncertet. Két nappal korábban egy nyilvános főpróbát is tartanak. A fellépők: Méhes Marietta (ének), Nezeczky Júlia (klarinét), Víg Mihály (gitár, ének), Keszei Krisztián (gitár), Horváth Gábor (basszusgitár), F. Tóth Péter (dob). Vendégként színpadon lesz Lukin Gábor, Vető János, Másik János és Menyhárt Jenő is.

A Világveleje fesztivál egyébként január 19-től 22-ig tart. Kiállítás, színházi előadások mellett a programsorozaton fellép még többek között a Napra, a Bardo, a Kézi Chopin, az Erik Sumo Band, a Bin-Jip és a Mitsoura.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ