Harcsa Veronika sok lábon áll
Dátum: 2011. április 5., kedd, 18:17
Harcsa Veronika a hazai dzsessz és könnyűzene tehetséges, itthon és külföldön is sikeres előadója. Quartetje mellett egy éve működik a Bin-Jip együttes, vendégeskedik más formációkkal, tagja volt az Erik Sumo Bandnek. A Bin-Jip Enter című lemeze legutóbbi Fonogram-díjához gratulálva kezdtük a beszélgetést.

 - Az Enter a Bin-Jip első lemeze?
   
 - Így van, 2009 elején jöttünk össze, közös ötletünk volt a kísérleti, elektronikus zenekar. Négyen vagyunk: Andrew J az alapokért, a számítógépes részért felel, Kaltenecker Zsolt billentyűs, Gyémánt Bálint gitározik, én énekelek. Egy évig dolgoztunk Andrew J házi stúdiójában, kitűnőek voltak a körülmények számaink számítógépes kidolgozásához. Először 2010. március 5-én léptünk színpadra, az Enter tavaly szeptemberben jelent meg. Japánban is kiadták.
   
 - Benne volt a levegőben a szakmai elismerés?
   
 - Reménykedtünk benne, nagyon sok munkát fektettünk a lemezbe, mikor még senki nem tudott rólunk. Napokat, éjszakákat töltöttünk együtt, kidolgoztuk a dalok részleteit, az elektronikus alapokat, a hangszeres szólamokat, miközben még nem játszottunk. Arra nem számítottunk, hogy Fonogram-díjjal nyithatunk. Nagyon örülünk neki, borzasztó erős volt az alternatív zenei kategória mezőnye.
   
 - Ön és Kaltenecker Zsolt a dzsessz felől érkezett. És a többiek?
   
 - Gyémánt Bálint évfolyamtársam volt a dzsessz tanszakon, a Quartet lemezein, koncertjein vendégeskedik. Andrew J szórakozóhelyeken is pakolja a lemezeket, de játszott dzsesszzenészekkel, Kaltenecker Zsolttal több lemezt készített. Mindenkivel egyenrangú muzsikus a zenekarban.
   
 - Hány szám van a lemezen, kik a szerzők?
    
- Tizenkét dal, közösen írtuk. Első pillanattól fontos volt a demokratikus működés. Én feleltem a dallamokért és a dalszövegekért, Kaltenecker Zsolt a billentyűs szólamok mellett a basszusért, Andrew J a dobfunkciókat "hozta", miután nincs dobos. Mind a négyen meghallgattuk a többiek dolgait, közösen döntöttünk. Bár négyből hárman jöttünk dzsesszkörökből, ez nem dzsesszlemez. Van egy-két hangszeres szóló, de nem ezeké a főszerep. Kísérleti, alternatív zene erős trip hop és nu jazz hatásokkal.
   
 - A közönség hogy fogadta?
   
 - Tetszéssel. Még toborozzuk a közönségünket, sokan nem tudnak rólunk.
  
  - Van állandó hely?
    
- Van, ahová visszatérünk, például az A38 hajóra. Ez nem klubzenekar, legtöbbször nagyobb helyeken adunk koncertet, főleg technikai okok, a hangzás fontossága miatt.
    
- Hogyan "árulják" magukat?
    
- Eleve a YouTube-ra készítettük új videoklipünket. Magyarországon a tv-csatornákra ebben nem igazán lehet számítani. Büszkék vagyunk rá, hogy Pater Sparrow, Angliában tanult fiatal rendező munkája. Számos régi rézkarcot és illusztrációt is használt a terek kialakításához.
   
 - Működik a Harcsa Veronika Quartet. Mi van még?
   
 - A Quartet és a Bin-Jip mellett vannak vendégszereplések. Duózunk Gyémánt Bálinttal, főleg a Budapest Jazz Klubban, de ez nem egy önálló zenekar, inkább örömzene. Nicola Conte olasz producernél gyakran vendégeskedem, új lemezére énekeltem fel dalokat.
    
- Hány koncert jön össze évente?
   
 - Évente változik, hogy melyik zenekar körül van nagyobb sürgés. Tavaly a Bin-Jipre koncentráltunk, idén május 12-én a Quartet negyedik lemezének lesz a bemutatója a Művészetek Palotájában, most valószínűleg ennek lesz nagyobb visszhangja. Reméljük, minél több vidéki helyszínre is eljutunk az új lemezzel.
   
 - A Harcsa Veronika Quartet két éve az év dzsesszalbuma Fonogram-díjat nyerte. Milyen az új lemez?
   
 - Május 6-án jelenik meg. Újdonság, hogy verslemezt készítettünk 20. századi magyar költők verseiből. Nagy kihívás, hiszen eddig csak angolul énekeltem. A költők ismertek, a versek kevésbé. Szerepel József Attila, Kosztolányi, Tóth Árpád, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Babits, Kassák, Karinthy Frigyes. Meglepetésünkre a magyar nyelv ellenére japán kiadóm is a lemez megjelentetése mellett döntött.
  
  - Milyen gyakoriak a külföldi fellépések?
   
 - Olykor minden hónapra több jut. Ez függ a lemezmegjelenésektől, a turnéktól. A magyar nyelvű lemez külföldön inkább a kulturális intézeteknek lehet érdekes.
   
 - Mi várható a májusi koncerten?
    
- Nagy örömünkre Kulka János lesz a vendégünk, ezzel kissé a színház felé visszük az estét. Nagyon izgat, ahogy a színház hat az emberekre. 
    
Végezetül "privát zenefogyasztásáról", példaképeiről is vallott Harcsa Veronika. Elmondta, hogy nagyon sokféle zenét hallgat, a klasszikustól az elektronikáig. Főleg a Bartók és a Tilos rádió szól a környezetében. A közelmúlt zenei élményei közül megragadta Brian Blade koncertje a Művészetek Palotájában. Örömmel újságolta, hogy végre láthatta-hallhatta egyik példaképét, Sidsel Endresen norvég énekesnőt, aki sajátos vokális világot teremtett. Koncertje olyan, mint egy sámánasszony éneke. Kedvencei közé tartozik Peter Gabriel és Joni Mitchell, aki megfesti lemezborítóit is.
    
Beszélt arról is, hogy nem zenésznek készült, a zene érettségije körül vált fontossá. A Műszaki Egyetemre járt, 21 évesen felvették a Zeneművészetire. Az áttörés éve 2008 volt, megjelentek saját dalai, és az MR2 Petőfi Rádió is kezdte játszani. A színpadon csak énekel, otthon játszik hangszeren, zongorán komponál.

(MTI - Kovács Miklós)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ