Vidámság és rock & roll
Dátum: 2011. május 25., szerda, 14:41
A fenti címmel, tizenkét év szünet után készített ismét stúdióalbumot Nagy Feró és a Beatrice; október 8-án a Kisstadionban a csapat a frontember egész pályafutását áttekintő koncertet ad számos vendéggel.

A 65 éves Nagy Feró szerint az új koronggal bebizonyítják, hogy nem nosztalgia zenekarként működnek.

„Talán még mi is elhittük magunkról, hogy nosztalgia zenekar vagyunk, de most nagyon sok kínlódás után szerintem olyan anyagot tettünk le az asztalra, ami miatt a fiatal zenekarok egyfajta váratlan vetélytársat látnak majd bennünk” – fogalmazott az énekes-szövegíró a lemez szerdai budapesti bemutatóján.

A Nagy Feró-féle, babos kendős, punkos Beatrice 1978-ban alakult, annak idején betiltották a zenekart és az ősfelállásnak nem lehetett lemeze. (A kivételt az 1980-ban megjelent, az LGT-vel és az Omegával közös kisstadionbeli koncert jelentette, rajta három Beatrice-dallal.) A zenekar 1987-ben újraalakult, azóta sok régi és új felvételük megjelenhetett, számos tagcsere történt, az állandóságot Feró jelenti. A Vidámság és rock & roll tizenkét évvel követi a legutóbbi stúdióalbumot, az 1999-ben kiadott Vakaroma című lemezt; az új anyagon Magasvári Viktor gitározik, Laczik Ferenc basszusgitározik és a frontember fia, Nagy Hunor Attila dobol.

„Kicsit öncélúak lettek a szövegek, olyan értelemben, hogy sok belső titkot elárulok abból, miként érzem magam a világban. Ezen az alapon a cím lehetett volna Kollektív elhülyülés is, ami az egyik szám címe, de végül a pozitív üzenet mellett döntöttünk” – mondta Nagy Feró.

A Vidámság és rock & rollra (kiadó: Universal Music) négy régi szerzemény is felkerült új köntösben: a Katicabogárka, a Kifakult sztár, a Nagy árat fizettünk, valamint a Mielőtt elmegyek.

„Három-négy évvel ezelőtt valaki megkérdezte tőlem, miért nem játsszuk azokat a régi dalokat, amelyeket az évtizedek során szövegíróként más együtteseknek készítettem. A Mielőtt elmegyek című számot például 1985-ben írtam a Bikininek, mindenki D. Nagy Lajossal ismeri, de az új albumunkra megcsináltuk a mi verziónkat az én énekemmel. Mit mondjak, alaposan átdolgoztuk, akárcsak a Katicabogárkát, amelyet már több mint három évtizede játszunk” – fejtette ki.

Nagy Feró és a Beatrice október 8-án a Körcsarnokban nagy szabású koncertet ad, amelyen az énekes valamennyi korszakából (például ős Beatrice, ős Bikini, a Pokolgépnek írt dalok, István, a király) játszani fognak, méghozzá meghívott vendégekkel. Nagy Feró közölte: a koncertre meghívta Wolf Katit is, aki Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte.

Mint elmondta, az október 8-i koncerten például elénekli majd az annak idején a Pokolgépnek írt Átkozott nemzedéket is, de nem heavy metál, hanem „ricsés” stílusban.

Arra a kérdésre, szerinte a rajongóknak „belefér-e”, hogy egy Beatrice-lemez egyik számában – a Kollektív elhülyülés című dal televíziós verziójában – Geszti Péter rappel, Nagy Feró arról beszélt, a műfajokat ma már nem lehet szétválasztani egymástól, és ami tetszik nekik, azt nyugodtan bevállalhatják. Ugyanakkor leszögezte, hogy nem fog énekelni Geszti új formációja, a Gringo Sztár lemezén.

„A Kollektív elhülyülés című dal egyébként elsősorban az internetes fórumozókról szól, vagyis arról, hogy az emberek manapság mindenkinél mindent jobban tudnak, és megmondják még azt is, miként élj” – jegyezte meg Nagy Feró.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ