Palya Bea könyvet ír
Dátum: 2011. június 18., szombat, 12:14
„Előbulival” készül az idei Művészetek Völgye fesztiválra, a kapolcsi Palya-udvarra Palya Bea, aki a Momentán Társulattal együttműködve lép fel június 23-án az Ó utcai ImprÓ központban. Az énekes azt is elmondta, hogy ősszel könyve jelenik meg esszéiből.

„Reményeim szerint az történik az előbulin, ami majd július 22. és 31. között a kapolcsi Palya-udvarban, azaz a programok mellett az ott lévő emberek között beszélgetések, kapcsolatok alakulnak ki” – emelte ki Palya Bea.

A csütörtöki előbulin fellép a színpadi improvizációt előadó Momentán Társulat, Palya Bea Egyszálének című lemezéről fog énekelni, és koncertet ad Lamm Dávid gitáros dzsesszformációja, a delalamm is. A 19 órakor kezdődő esten a tavalyi Palya-udvarban készült videókat is levetítik. A fellépők valamennyien ott lesznek az idei Művészetek Völgye fesztiválon is.

Az énekes elmesélte, hogy az elmúlt napokban maga is részt vett egy színházi improvizációs táborban, és csatlakozott a Play-Grund elnevezésű, szintén improvizációval foglalkozó csoporthoz.

„Kapolcson július 22-től a Palya-udvar ismét olyan lesz, mint tavaly, az első alkalommal volt: lesz babzsák és függőágy, és az emberek nyugalmat találnak. Egyfajta életmód-kísérlet ez, hiszen mindent ki lehet próbálni, levetkőzhetjük a gátlásokat, mindenki barát. Tavaly színházban, táncban, költészetben, zenében egyaránt a rögtönzések körül forgott minden, idén a programokban jobban megjelenik a dzsessz, ami elsősorban amiatt van, hogy nagyon sok olyan emberrel dolgozom, aki a műfajban tevékenykedik” – fejtette ki a művész.

A színtérről a már említett Lamm Dávid mellett játszik Kapolcson az ütőhangszeres Dés András, több fiatal dzsesszzenész, és szólókoncertet ad Snétberger Ferenc gitárművész. Az első hétvégén lesz egy különlegesnek ígérkező, Szó és szaxofon című produkció, amelyben Esterházy Péter író Dés Lászlóval közösen lép fel.

Népzene is lesz a Palya-udvarban, mások mellett a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázs, a kobzos-citerás Bolya Mátyás lép fel, Palya Bea pedig többféle formációval is énekel majd. Vendégként meghívták Sebő Ferencet, lesz zenei műhely is, amelyet Gryllus Samu tart Sound painting, azaz Hangfestés címmel.

Palya Bea elmondta, hogy megmarad a tavalyi napirend Kapolcson, vagyis reggel közös tánccal kezdődik a nap, délelőtt kontakt improvizációs mozgás vagy álomfejtés lesz, ebédidőben zenélés és rögtönzés, délután pedig barátaival beszélget.

Az énekes idén könyvet is ír, október 3-án jelennek meg összegyűjtött esszéi a Nyitott Könyvműhely kiadónál. „Korábban is rendszeresen írtam, blogoltam, de régi szövegeimből keveset tartok meg ebben a könyvben. Az év elején Mexikóban kezdtem bele, azóta mindent teljesen újraírtam. Szó sincs memoárról, ehhez még azért fiatal vagyok, ehelyett inkább kicsit újra szeretném magam gyúrni. Az írások egy része arról szól, hogy feldolgoztam, lezártam magamban elvarratlan szálakat, meg elmesélek velem történt sztorikat, amelyeket érdekesnek tartok. Azt akarom, hogy a könyv átöleljen, harapjon, ríkasson, nevettessen, életszerű legyen, vigye el az olvasót velem Marokkóba, Kirgíziába, Bécsbe meg Párizsba” – mondta Palya Bea.

Legutóbbi lemeze tavaly tavasszal jelent meg, azon egykori táncdalfesztiválos slágereket és külföldi dalokat dolgozott fel. Idén egy négy új dalt tartalmazó mini CD-t tervez, amely limitált kiadásban a könyve mellékleteként lesz majd kapható. Palya Bea augusztus 30-án Ezeregy Szefárd Éjszaka című új műsorával lép fel a Dohány utcai zsinagógában a Zsidó Nyári Fesztiválon, december 4-én pedig ismét koncertezik a Művészetek Palotájában.

Palya Bea a mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a Kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincsét is felhasználja. Első szólólemeze, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004) Gryllus Samu hangszerelésével, 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu Les Complexes című albuma 2008-ban felkerült a World Music Charts Europe húszas listájára, az Egyszálének (2009) népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmaz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ