Kiss Erzsi kétszer a fesztiválon
Dátum: 2011. agusztus 9., kedd, 14:47
Kiss Erzsi énekesnő az idén is fellép a Sziget fesztiválon, méghozzá két alkalommal is: az Egy Kiss Erzsi Zene csütörtökön koncertezik, az Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi elnevezésű formációt pedig szombaton láthatják a nézők.

Kiss Erzsi elmondta: jó így találkozni a közönséggel, mert egy fesztiválon már mindenki „bemelegedett, felfokozott” állapotban van. Ezt persze fenn is kell tartani, tovább pörgetni, tehát nagy energiákat kell mozgósítani egy ilyen koncerten – jegyezte meg.

Az Egy Kiss Erzsi Zenével a Cökxpon Ambient Sátorban csütörtökön éjfélkor játszik az énekesnő. Mint elárulta, az idei Sziget érdekességét pont ez a számukra új helyszín adja, a Cökxpon sátor ugyanis a nyugalomról szól, cipő nélkül, párnákon pihenhet meg itt a közönség. „Nekünk sok rockos, temperamentumos, vad nótánk van, most valószínűleg inkább a nyugalmasabbakat fogjuk játszani, tehát a repertoárt igazítjuk a helyszínhez” – tette hozzá az énekesnő, aki általában az általa kitalált különböző nyelveken énekel.

Beszélt arról, hogy Bujdosó János, aki gitáron játszik, valamint Vajdovich Árpád, aki bőgőzik és basszusgitározik, vokálozik is a zenekarban, így erőteljesebb a férfi jelenlét. Hozzátette: Németh Csaba dobossal együtt négy tagja van jelenleg a csapatnak, miután Szandtner Anna nem énekel már a zenekarban, bár reményeik szerint fel fog lépni bizonyos koncerteken.

Az 1996-ban alakult együttesnek tavaly jelent meg Ugató címmel az ötödik lemeze. Az énekesnő elmondta, hogy a címadó dalhoz készült videoklipet, amely egy vasárnapi ebéd „ugató-változata”, nemsokára láthatja a közönség. „Jelenleg három új számunk van, de azon dolgozunk, hogy minél előbb nagylemez legyen belőle” – tette hozzá.

Az Erik Sumo Banddel az MR2-Petőfi Rádió Magyar Nagyszínpadon szombaton 18 órakor lép a közönség elé Kiss Erzsi, aki a zenekarban állandó vendégfellépőként, zeneszerző- és szövegíró-társként is szerepel. „Lélekben vendég vagyok ugyan, de részvételem jól illeszkedik a zenekarvezető Tövisházi Ambrus és a többiek zeneiségébe” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy szövegei ugyan nem valóságos nyelven születnek, de a zenéből következnek és egy valóságos nyelv illúzióját keltik, így illeszkednek a többi szám közé.

Mint mondta, sajátos szövegeivel kapcsolatban szándékosan kerüli a halandzsa szót, hiszen az általa kitalált „nyelv” sokkal több ennél a gyermekded formánál, a gyermekiségből eredő játékosság azonban dalszövegeiben is jelen van. „Én így dolgozom, az én hangszerem ez a fajta szöveg; a dallam és a szöveg mindig egyszerre születik, és a szöveg a dallam és a ritmus hordozója. A magas és mély hangzók segítenek magas és mély tartományokba, a dallam ennek következtében bukik alá vagy szökell a magasba” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ösztönös nyelvi törvényszerűségek alapján pattannak ki fejéből a dallamok.

Szavai szerint ez a módszer rendkívüli szabadságot ad: az ember el tudja hagyni személyiségének azon részeit, amelyek gátlóak lehetnek. „Tehát nagyon felszabadító érzés. Sokszor csak hagyom megélni a pillanatot a szövegen keresztül. Tökéletes eszköz az érzelmek kifejezésére” – tette hozzá, kiemelve, hogy azok a legjobb pillanatok, amikor saját magát is meg tudja lepni.

Élvezi ugyanakkor, hogy az Erik Sumo Bandben nemcsak a saját szövegeit énekli, hanem Tövisházi Ambrus angol számaiban is vokálozik, tehát érthető, létező nyelven is megszólal. Mint megjegyezte, ez azért az Egy Kiss Erzsi Zenében is megtörtént már, hiszen a Bëlga két dalát is feldolgozták.

Beszámolt arról is, hogy az Erik Sumo Banddel most készítik a négyrészesre tervezett Twilight at the Zoo második darabját, amelyből az internetről letölthető digitális formátum mellett limitált példányszámú, 300 kazetta is készül.

(MTI)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Aforizmák
„Ha találkozol a sikerrel és a kudarccal, akkor előbb-utóbb rájössz, hogy a kettő majdnem ugyanaz."
Joseph Rudyard Kipling
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ