Interjúk
Napokon belül a boltokban lesz a Budapest Bár Zene című dupla CD-je. Most, hogy a felvételek befejeződtek, a zenekar újabb kihívások, fontos koncertek előtt áll. A részletekről Farkas Róbert zenekarvezetőt kérdeztük.
Interjúk
Rost Andrea tágabb szülőföldje jelenik meg Pannon dalok című vasárnapi estjén a Dohány utcai zsinagógában. A program zenei anyagát az énekesnő saját koncepciója alapján Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás szerezte, az est vendége Bognár Szilvia lesz.
Interjúk
Groove Armada koncert Tokajban
A Groove Armada Pete Tonggal melegített a Hegyaljára a Pacha-ban, Ibizán. Már csak hármat kell aludni, és a srácok itt vannak. Először élőben Magyarországon: a Hegyalján. Hogyan készülnek a Tisza-parti bulira és a hegyaljás őrületre? Erről is mesélnek az interjúban.
Interjúk
A Magyar Állami Operaházban hosszabb szünet után júniusban – 11. és 19. között – négy előadáson ismét színre kerül Mozart Don Giovannija, amelyben Bátori Éva Donna Elvirát játssza. Az énekesnő a héten vette át a Gundel Művészeti Díjat.
Interjúk
Interjú a MAnökken ProlEtarZ alapító tagjaival
A MAnökken ProlEtarZ nevű zenekart nehéz zeneileg kategorizálni, épp úgy, mint megfejteni, miért éppen ez lett a nevük. Ilyesmivel tehát nem is próbálkozom, amikor az együttes két alapító tagjával, Kerekes Sugárkával (Súg), az énekessel és a basszusgitárossal, Karvalics Viktóriával (Karva) beszélgetünk egy kávézóban ülve.
Interjúk
Petrovics Emil február kilencedikén ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A Magyar Állami Operaházban a héten, C'est la guerre című operájának előadása előtt köszöntik, a Bartók Emlékházban pedig február 8-án három vonósnégyesét szólaltatják meg.
Interjúk
Nemrégiben töltötte be 65. életévét Kőszegi Imre, az ország vezető jazzdobosa. A kitűnően sikerült születésnapi koncertje után "szakmai" ügyekről és mindennapjairól mesélt az MTI-Pressnek.
Interjúk
Kitűnő zenésztanárokkal, kitűnő tanulókkal 13 éve működik a Cserkesz utcában a Kőbányai Zenei Stúdió. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének iskolája Közép-Európában egyedüliként könnyűzenei szakképesítést ad. Nehéz bekerülni, a gyerekek szeretik az iskolát – meséli Póka Egon ügyvezető igazgató, ismert zenekarok basszusgitárosa.
Interjúk
Ha egy koncerten nemcsak a közönség, hanem a színpad szélén álló technikus is táncol, az jelent valamit; a manchesteri acid house zene egyik szülőatyja, az 808 State fergeteges koncertet adott a Sziget fesztivál Party Arénájában. Graham Massey, a több mint két évtizede alakult csapat kulcsembere az MTI-nek adott exkluzív interjújában arról is beszélt, hogy a dance zene kultúrája alapvetően megváltozott az elmúlt néhány évben.
Interjúk
Babos Gyulát a közönség és a szakma a legjobb dzsesszgitárosok között emlegeti. A 60 éves, Szabó Gábor életműdíjjal, a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, Liszt Ferenc díjjal kitüntetett gitáros pályája azonban nem dzsesszel kezdődött.
Interjúk
Ünneplésre méltó része-e ma a zene a magyar kultúrának? Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főzeneigazgatója válaszolt az MTI-Pressnek A Magyar Kultúra Napja alkalmából föltett kérdésére.
Interjúk
Csak "kicsit" ünnepel idén karácsonykor Koncz Zsuzsa, aki december 29-i budapesti koncertjére készül. A két évvel ezelőtti siker a Budapest Sportarénában kötelezi, mint mondja:"valamit valamiért".
Interjúk
Elsősorban filmzeneszerzőként vált híressé, holott zongoraművek, dalok, operák, versenyművek egyaránt szerepelnek életművében; Michael Nyman számára mégsem a vizualitás az elsődleges a zenében. A kortárs zene angol kiválósága október 21-én lép fel együttesével a Művészetek Palotájában.
Interjúk
Ritka és örömteli pillanat, amikor a progresszív rock és a korszerű komolyzene elegyét játszó After Crying fellép vagy lemezt ad ki; a csapat hétfőn a fővárosi A38 hajón játszik, és már dolgozik új albumán, ami jövőre, a megalakulás 25. évfordulóján jelenik meg.
Interjúk
A Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenyteremben ad koncertet vasárnap a Péterfy Bori&Love Band. Az idén februárban megjelent 2B című lemezüket mutatják be. A koncertről és a lemezről faggattuk az énekesnőt.
Interjúk
Elhunyt Giuseppe Taddei világhírű olasz bariton, aki az opera olyan nagyságaival énekelt együtt, mint Maria Callas vagy Luciano Pavarotti. Rómában érte a halál 93 esztendős korában – jelentette szerdán az olasz média.
Interjúk
Tanúhegyek
Szörényi Levente 65 éves. Miközben készül a december 28-i Hattyúdal című produkcióra, zenészpályája néhány villanásáról és terveiről mesélt az MTI-Pressnek.
Interjúk
Számvetés két ünnepi koncert között
Soha nem tárulkoztam ki ennyire a közönség előtt, mint áprilisi koncertünkön a Művészetek Palotájában - meséli Benkó Sándor klarinétművész.
Interjúk
Nem csak játssza, tanítja is a népzenét. Bejárta a fél világot, és vendégül látta a másik felét. Közel 1600 darabos hangszergyűjtemény és számos rangos díj birtokosa. Ő Birinyi András, a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület elnöke. Nemrégiben két kitüntetést is átvehetett: egyet csapata, egyet pedig saját nevében.
Interjúk
A szakértők, a rock- és bluesrajongók egyaránt az élmezőnybe, ha nem az első helyre sorolják Tátrai Tibort a gitárosok között. Rengeteg fellépést vállal, lemezt készít. Minderről, de főként a Tátrai Band december 18-i koncertjéről nyilatkozott a népszerű Tibusz az MTI-Pressnek.
Interjúk
Fischer Ádám hatvanéves. Akit legkevésbé hoz lázba a születésnap – a tavaly átvett Kossuth-díjjal, a Magyar Kultúra Követe címmel és az augusztus 20-i újabb, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal elnevezésű kitüntetéssel együtt – az maga Fischer Ádám.
Interjúk
Vajda Gergelyt nevezték ki a Music In The Mountains (Zene a hegyekben) elnevezésű kaliforniai klasszikus zenei fesztivál élére; a 35 éves magyar karmester-zeneszerző Paul Perryt váltja a poszton. Vajda nemrég a szombathelyi Bartók Szemináriumon és Fesztiválon Eötvös Péterrel és Kovalik Balázzsal dolgozott együtt. A napokban jelent meg a Hungarotonnál a Kettős portré című lemeze.
Interjúk
A Magyar Állami Operaház művészeti vezetője Puccini Bohémélet című operáját vitte színre a Bajor Színházművészeti Egyetem diplomázó növendékeivel a müncheni Prinzregententheaterben, az egyetem játszóhelyén. A produkció sikere nyomán Kovalik Balázs négy német színház vezetőjétől kapott felkérést. Februárban Eötvös Péter születőben lévő új operáját, a Die Tragödie des Teufels című darab világpremierjét rendezi a Bayerische Staatsoperben.
Interjúk
- A havannai Buena Vista Social Club zenei közösség egyik legjellegzetesebb alakja Eliades Ochoa. Már a klub nevét viselő 1996-os lemezen és az erről készült 1999-es Wim Wenders dokumentumfilmben is szerepelt.
Interjúk
A CarmenCET (Central European Time) Bizet operájának kamaszokhoz szóló változata. A november 8-i operabemutató előtt - amelyet a Thália Színházban tartanak - az egyik címszereplő, Várhelyi Éva beszélt a figuráról, és a reá váró feladatokról.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ