Interjúk
Húsz éve áll a dj-pult mögött a Sziget fesztiválon idén három helyszínen fellépő Palotai Zsolt, alias DJ Palotai. A magyar elektronikus zenei élet megkerülhetetlen, emblematikus alakjával zenéről, közönségről, a dj-létről beszélgettünk a Sziget fesztivál kapcsán.
Interjúk
Elemien egyszerű, mégis mély, elvont, erősen spirituális töltésű zene az övé. Olyan muzsikus, aki folyamatosan bontja nem csak a zenei műfajok, hanem a különböző művészeti ágak közötti falakat is. Budapesten lép fel csütörtökön és pénteken Philip Glass amerikai zeneszerző-előadó, a kortárs zene egyik legnagyobb alakja.
Interjúk
A francia művészet és irodalom rendje tiszti fokozatát, a Francia Köztársaság négy miniszteri szintű rendjének egyikét vette át június 14-én harmadmagával Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója.
Interjúk
Karnyóné című kétfelvonásos operájával – az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület idei díját a komolyzenei kategóriában. A zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Petrovics Emilnél tanult. 1979-ben diplomázott 1981 óta a Zeneakadémián tanít. Sokoldalú komponista, aki színpadi, nagyzenekari, kamarazenekari és kórusműveket, valamint dalokat is írt. 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.
Interjúk
Alternatív Kossuth-díjat kapott Medveczky Ádám Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja. Négy évtizedes zenei munkásságát ismerték el a civil szerveződésből született díjjal, melyet a Gyurkovics Tibor író, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész és Schrammel Imre keramikus összetételű kuratórium ítélt oda az idén a Liszt-díjas karmesternek. Az elismerés további munkára, újabb tehetségek felkutatására és képzésére ösztönzi.
Interjúk
Március 18-án a Tavaszi Fesztivál keretében Királyok, szentek, vitézek címmel világzenei koncertet hallhatunk a Hunyadiak emlékére a Zeneakadémián. Kiss Ferenc a nagy sikerű Szerelemajtók és a Pávaének után ezúttal egész estés művet komponált, s most a műhelytitkokba is bepillantást enged.
Interjúk
Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok – együttműködve Európa legrangosabb komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval hagyományteremtő elképzeléssel – új operaversenyt és fesztivált alapítottak Szegeden. Erről beszélgettünk Havas Ágival, az Armel Produkció igazgatójával.
Interjúk
Rácz Márton karmester, a Szolnoki Szigligeti Színház zenei vezetője nyerte a Kálmán Imre Operett Karmesterversenyt, amit a zeneszerző születésének 125.évfordulója alkalmából rendezett a Budapesti Operettszínház.
Interjúk
Egy ifjú magyar művész sokak reménye szerint újraélesztheti a Maurice André nevéhez fűződő legendás trombitakultuszt, ami – negyed század távlatából – ugyancsak komoly kihívás. A kedves, ambiciózus és rendkívül intelligens fiatal trombitaművésszel Karl Luehrs-Kaiser készített interjút.
Interjúk
Nehéz rajta fogást találni. Csapong, s picit olyan, mint egy rossz gyerek, akinek megmondták, hogy most egyhelyben kell ülnie és beszélgetnie valakivel, különben nem mehet ki délután játszani a kertbe. Én meg riporterként próbálok komolyakat és okosakat kérdezni tőle, miközben alanyom időnként szinte ki-kikacsint rám, hogy nincs-e kedvem inkább hülyéskedni. Oláh Ibolya nem tudja igazán komolyan venni, hogy interjút ad, s beszélgetésünk folyamán ráébreszt, hogy talán nekem sem kéne annyira.
Interjúk
A muzsikáról beszélgettünk – s ezáltal mindenről. Egy olyan emberrel, akinek a zene jelent mindent, akinek a muzsika maga a világ, amely megjelenik a zenében. Az egyik univerzum magában foglalja a másikat, és kölcsönösen hatnak egymásra. Szakcsi Lakatos Béla személyében egy olyan világklasszis ült velem szemben, aki nem több és nem is kevesebb annál, mint amit képvisel – mert ő maga a zene.
Interjúk
Sosem volt „rock-bálvány” a szó igazi értelmében, de az igényes zene híveinek harminc éve a kedvencei közé számít. Steve Hackett, akit sokan ma is a Genesis egykori gitárosaként ismernek, csendes, visszahúzódó muzsikus, pedig hangszerével képes mennyeket és poklokat is megjárni és feltárni. Azok közé tartozik, akik soha nem voltak hajlandók semmilyen zenei kompromisszumra. Lemezei a műfajban szinte egyedülállóan sokszínűek, mégis rögtön meg lehet ismerni játékát, akár elektromos, akár akusztikus gitárról van szó.
Interjúk
Vásáry Tamás szerint az embereknek nagy szükségük van arra, hogy valami szellemi fogódzóba kapaszkodhassanak. A muzsikán át könnyebben fogadható be nagy alkotók üzenete, semmi nem hat oly közvetlenül, mint a zene, már csak azért is, mert a hang vibráció, fizikailag is megérint - vallja a zongoraművész-karmester, aki hétfőn ünnepli 75. születésnapját.
Interjúk
Egyedülálló vállalkozásának befejezéséhez közeledik Koós Viktor tinnyei hangszerkészítő. Joseph Haydn halálának kétszázadik évfordulójára egy egész barokk zenekar vonós hangszereit készíti el. A klasszikus hegedűkkel, brácsákkal és csellókkal olyan hangzás érhető el, amilyet több mint két évszázaddal ezelőtt hallhatott a közönség a nagy zeneszerző fertődi koncertjein.
Interjúk
A fiataloknak szeretne több fellépési lehetőséget teremteni és a vidék felé is nyitni akar Körmendi Klára, a Magyar Zeneművészeti Társaság új elnöke. Körmendi Klára zongoraművész eddig is tevékenyen részt vett a társaság munkájában.
Interjúk
Hungarian Songs címmel, a Warner Classics and Jazz gondozásában megjelent Budapesten – de nemcsak itt kapható – Rost Andrea legújabb CD-je. A világjáró énekesnő dalválasztásának indítékairól beszélt és elmondta azt is, hogy tíz éve elhunyt mestere, Bende Zsolt emlékére szervez koncertet.
Interjúk
Mozart és Beethoven hegedűversenyeit hallhatja a budapesti közönség a világ leghíresebb punk hegedűművészétől. Hasonló programot játszott nemrégiben Sydneyben. Clare Morgan, ausztrál újságíró készített nem mindennapi interjút a hegedűssel.
Interjúk
Akinek olyan csodálatos a hangja, mint Palya Beának, s akinek a művészete a dallamok legszélesebb tárházából merítkezik, annak küldetése van, s erre nemcsak a zene barátai figyelnek föl. Az énekesnő 2007-ben az esélyegyenlőség, idén pedig a magyar kultúra nagykövete lett. A sokoldalú énekesnőt először népzenei vonzalmáról kérdeztük.
Interjúk
Somló Tamás énekes, fúvós, basszusgitáros, artista – ahogy mondja, zenebohóc – a hazai rock egyénisége 60 éves. Tagja volt az Omegának, Kex-nek, LGT-nek, mostanában szólóban szerepel.
Interjúk
Horváth „Charlie" kitűnő együttesekben – Decca Olympia, Generál, Tátrai Band – aratott sikerek után csaknem másfél évtizedes, rendkívüli szólókarriert tudhat maga mögött. Zenészpályája negyven mozgalmas évét idézte fel hatvanadik születésnapján.
Interjúk
Vitákat kavart, hogy el szeretnének törölni egy rendeletet, ami a művészi szabadságot korlátozza. Így kiszabadulhatna az a bizonyos szellem is a palackból: fejest ugorhatnánk a szabadpiac farkastörvényeibe, hogy aztán lássuk, ki a jobb, vagy erősebb, ki marad életben. Ezzel járna, ha a zenészek működésének nem lenne feltétele egy bizonyos művészi színvonalat garantáló, államilag elismert vizsga. Erről beszélgettünk Gyimesi Lászlóval, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkárával.
Interjúk
Hegedűzsenik váltják egymást a 2006-os Tavaszi Fesztiválon. Maxim Vengerov és Kelemen Barnabás, Andrew Manze és Szabadi Vilmos mellett - és a névsor még korántsem teljes - Budapest vendége lesz Christian Tetzlaff. Az új generáció egyik legbriliánsabb és legsokoldalúbb hegedűművészével bécsi koncertje előtt, november 27-én beszélgettünk.
Interjúk
Aligha mondható Hobóra, hogy „légies alkat”, most mégis úgy tűnik, valósággal lebeg, szárnyal a benne lévő energiától, új élményektől és tervektől. Majd szétveti a levegőt az Új Színház művészbüféjének egy sarokasztalánál, néhány perccel Feydeau: Bolha a fülbe című darabjának előadása után, amelyben az egyik főszerepet játssza.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ