Herbert von Karajan húsz éve halt meg
Dátum: 2009. július 14., kedd, 11:49
„Aki minden célját elérte, túl alacsonyra tette a mércét" – vallotta a múlt század és talán minden idők egyik legismertebb karmestere, Herbert von Karajan, aki húsz éve, 19889. július 16-án halt meg.

1908. április 5-én született Salzburgban egy görög származású, nemesi rangra emelt (innen nevében a von szócska) felső középosztálybeli családban. Nyolcévesen már a Mozarteumba járt, karmesteri diplomáját 21 évesen vette át a bécsi Zeneakadémián. Még abban az évben Ulmba szerződött, szépen ívelő karrierjének további lökést adott, amikor 1935-ben belépett a nemzetiszocialista pártba.

Hamarosan ő lett a Harmadik Birodalom legfiatalabb főzeneigazgatója, dirigált a Salzburgi Ünnepi Játékokon, miután Toscanini az Anschluss miatt lemondta ottani fellépéseit. A Hitler 50. születésnapja alkalmából tartott koncert után állami karmesterré nevezték ki. A nácik kegyeit csak azután vesztette el, hogy 1942-ben a faji törvények értelmében zsidónak számító iparmágnás lányát vette el. A háború után igazolták, de fellépései még évekkel később is tiltakozást váltottak ki külföldön.

1948-ban vezényelte első ízben a Bécsi Filharmonikusokat, 1955-től 1989-ig állt a Berlini Filharmonikusok élén. 1956 és 1964 között a bécsi Staatsoper vezetője, majd a Salzburgi Ünnepi Játékok teljhatalmú irányítója, a milanói Scala vezető karnagya és a New York-i filharmonikusok vendégkarmestere volt, pályafutásának állomásait felsorolni lehetetlen. Egy anekdota szerint amikor egy repülőtéren beült a taxiba és a sofőr megkérdezte, hova vigye, azt válaszolta: mindegy, mindenhol kíváncsiak rám.

A szuggesztív egyéniségű mester sikereinek alapja a mesterségbeli tudás, a fanatikus munkaszeretet és a tökéletességre való törekvés volt. Könyörtelen művészi igényessége nem ismert határt sem önmagával, sem másokkal szemben. Mindezzel számos súrlódást, konfliktust provokált, bírálói nem művészetét, hanem karakterét kritizálták: diktátori ösztöne nem tűrt ellentmondást, s csak a behódolást viselte el. (Karajan egyszer azt mondta: azért szeret jobban a berlini zenekarral dolgozni, mert ha azt mondja: lépjenek előre, azok megteszik. Ha Bécsben mondja ugyanezt, ott is megteszik, de aztán megkérdezik, hogy miért.) Végül a Berlini Filharmonikusokkal is megromlott viszonya, ezért 1989 áprilisában lemondott tisztségéről, s nem sokkal később, július 16-án meghalt.

Karajan interpretációjának pontosságáról és tárgyilagosságáról volt nevezetes. Osztrák létére inkább német lelke, igazi világa Wagner birodalma volt, de ugyanilyen átéléssel szólaltatta meg Beethovent és Mozartot, s otthon volt az olasz opera világában is. Zenei hagyatéka rendkívül gazdag, nyolcszáz lemezt készített, Beethoven szimfóniáit, Mozart és Wagner operáit a tökéletességet hajszolva többször is felvette. Sokan vádolták anyagiassággal, de zenészei lázadni már csak betegsége idején mertek ellene. Nevén a folt a náci párttagság mindig ott maradt, de páratlan művészete feledtetni tudta azt.(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Jó ember vagyok, nem haragszom arra, akit megbántottam."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ