Meghalt Szulovszky István Joni
Dátum: 2006. június 19., hétfő, 19:48
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szulovszky István Joni, a „Dunakanyar Legjobb Gitárosa", a Vajda Lajos Stúdió Zenei Szekciójának oszlopos tagja, a Világűrharmónikusok örökös közreműködője, a Happy Dead Band és a legendás Bizottság együttes egyik alapítója, szentendrei õs-zenész.

Az alternatív körökben jól ismert gitáros haláláról egykori zenésztársa, Ef Zámbó István tájékoztatott..

Az 55 éves korában elhunyt Szulovszky István Joni gitárt cipelõ emblematikus alakja már a hatvanas évektõl Szentendre részévé vált. Rengeteg formációban játszott és segítõkészsége jelentõs hatást gyakorolt a régi és új generációs együttesek működésére is.

Nem volt olyan erõsítõ, szintetizátor, jack dugó, kábel, átalakító, vagy kontakt hiba amit ne tudott volna megjavítani. A műszaki polihisztorok utolsó mohikánja volt. Szerény, csöndes, szűkszavú, háttérbe húzódó, szinte észrevétlen jelenléte a legbiztosabb alapot jelentette az elõadásokon. Szellemi és technikai aktivitása az élet minden területére kiterjedt. Hangmérnöki munkája az alternatív kultúrterepen töltött hosszú idõk tapasztalatának köszönhetõen egyedülálló felvételeket eredményezett (Himalája, Szerelem-Élet-Halál, Szupervegyes Válogatás, Szamárhegyi Hangleletek…)

Kevesen tudják, hogy kiváló operatõr is volt. Több játékfilmben közreműködött szereplõként, zeneszerzõként és alkotótársként (Jégkrémbalett, Rend a lelke mindennek, A tisztaság fél egészség…)

A Bizottság, az alternatív zenei kultúra élenjáró együttese 1979-ben alakult. Akkori tagjai: fe Lugossy László (ének) Wahorn András (orgona, szaxofon, basszusgitár, ének), ef Zámbó István (basszusgitár, orgona, szaxofon, ének, Kukta Erzsébet (ének), Szulovszky i) István "a Dunakanyar legjobb gitárosa"; Bán Mária (dob) és Bernáth(y) Sándor (gitár). Elsõ koncertjüket 1980. augusztus 23-án, az Óbudai Hajógyári Szigeten adták, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil elõzenekaraként. Fõleg kiállítások megnyitóin lépett fel a zenekar, miután több tagja képzõművész volt.

A Bizottságot nem tudta elfogadni sem az akkori popszakma, sem a politikai vezetés. 1983-ban szerepelt az együttes Bódy Gábor a Kutya éji dala című filmjében, 1984-ben a Balázs Béla Stúdióban elkészítették Jégkrémbalett címû saját filmjüket, ennek anyagából állították össze második nagylemezüket. 1985-ben nyugat-európai turnét tett a zenekar. 1995-ben mindkét Bizottság LP-t kiadta CD-n a Hungaroton-Gong. A Bizottságnak több utódzenekara ismert. Az Ef Zámbó István vezette Zámbó Happy Dead Bandnek tagja volt Szulovszky István Joni is.

A szentendrei Vajda Lajos Stúdió Kulturális Egyesület Művész Társaság saját halottjának tekinti Jonit - tudatja a közlemény.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ