A POSZT legjobb előadása
Dátum: 2011. június 19., vasárnap, 13:15
A Nemzeti Színház Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabja lett a legjobb előadás a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), ahol a legtöbb díjat szintén a budapesti teátrum művészei vehették át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaest keretében.

A szakmai zsűri által legmagasabbra értékelt, Alföldi Róbert rendezte előadás a közönségzsűri díját is elnyerte. Ebben és a Nemzeti Színház egy másik, Kovács Márton - Mohácsi István - Mohácsi János: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadásában játszott a legjobb férfi epizódszereplő, Hevér Gábor.

Az egyszer élünk...-ben és a budapesti HOPPart Társulat John Kender - Fred Ebb - Bob Fosse: Chicago című produkciójában láthatta a közönség a legjobb harminc év alatti színésznőt, Radnay Csillát.

Kovács Mártonnak szintén Az egyszer élünk... és a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla - Darvas Benedek: Parasztopera című darabjának zenei átdolgozása hozta meg a legjobb színpadi zenéért járó elismerést, Szabó Kimmel Tamás pedig a Nemzeti Színháznak az idei POSZT-on szereplő harmadik darabjában, a Csehov: Három nővér című előadásban nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb harminc év alatti színész díját.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Mohácsi János kapta a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla - Darvas Benedek: Parasztopera című produkciójának színre viteléért. A találkozó házigazdájának számító pécsi teátrum azonos darabjában játszott a legjobb férfi alakítást nyújtó Köles Ferenc, és közreműködött a legjobb jelmezért jutalmazott Remete Krisztina is.

A budapesti Pintér Béla és Társulata Pintér Béla: Szutyok című előadása három díjat jegyez: itt játszott a legjobb női főszereplő, Szamosi Zsófia, a legjobb női epizódszereplő, Enyedi Éva, s e darab kapta a legjobb színpadi szövegért járó elismerést.

A legjobb férfi főszereplő a budapesti Bárka Színház Háy János: Nehéz című előadásában fellépő Mucsi Zoltán lett, a legjobb női alakítást Pap Vera nyújtotta a budapesti Vígszínház Hadar Galron: Mikve című produkciójában.

A különleges látványvilágáért, a színházi eszközök komplex használatáért az idei POSZT-on a Mesés férfiak szárnyakkal című előadással szereplő debreceni Csokonai Színházat tűntették ki, a zsűri különdíját pedig a budapesti Katona József Színház Moliere: A mizantróp című előadása kapta.

Spilák Klára, a POSZT sajtófőnöke azt mondta: a produkciók színvonalát tekintve az idei volt az elmúlt évek egyik legerősebb országos színházi találkozója. Megjegyezte, a korábbiaknál kevesebb pénzből kevesebb off-programot tudtak szervezni, de azok rendkívül látványosak voltak, tekintettel arra, hogy kilencven százalékuk szabadtéren zajlott, s így e produkciókat sikerült közelebb vinni az emberekhez.

Spilák Klára kiemelte azt a fesztivál idején megfogalmazott törekvést, miszerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor szerényebb a kultúrára fordított állami támogatás, a színházi szakma érdeke, hogy összetartson, egységes legyen.

A POSZT jövőbeni helyszínével és a versenydarabok válogatásának módjával kapcsolatban az elmúlt időszakban napvilágot látott észrevételekkel, kritikákkal kapcsolatban hangsúlyozta: mindig leszek elégedetlenek és elégedettek, ahogy minden versenyen vannak. Fontos azonban, hogy legyen országos színházi találkozó, és annak Pécs adjon otthont.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ