Esmények
Új helyszíneken és új műfajok bevonásával zajlik május 4-e és 7-e között a 22. Nemzetközi Dixieland Fesztivál Salgótarjánban - értesültünk a fesztiváligazgatótól.
Esmények
Sorsforduló előtt áll a magyar szinkron szakma - mondta a Magyar Szinkron Egyesület elnöke a keddi szakszervezet és a stúdiók képviselői közötti munkadíj-felzárkóztatással kapcsolatos eredménytelen tanácskozás után.
Esmények
Születésnapi programokkal ünnepli fennállásának 110. évfordulóját május 1-jén a Vígszínház, amely ez alkalomra jubileumi albumot jelentet meg - közölte Kiss Péter sajtófőnök csütörtökön.
Esmények
Április 12-én, az esti Hamlet-előadás után – körülbelül negyed 11-kor – adják át az idei Gábor Miklós-díjat a Bárka Színházban. Az elismerést Koltai Tamás, a kuratórium elnöke és Gábor Júlia adja át.
Esmények
A székesfehérvári és a szolnoki teátrum előadásával szerdán este megkezdődik a Vidéki Színházak Találkozójának idei programsorozata Budapesten.
Esmények
Szakmai és rendhagyó programokkal ünneplik a színházi világnapot hétfőn országszerte; az előadások előtt ezen a napon a magyarországi teátrumokban is hagyományosan felolvassák az év ünnepi üzenetét.
Esmények
Színpadon a világ - ez a X. bogotai színházi fesztivál mottója. A világ egyik legrangosabb, kétévente megrendezett nemzetközi seregszemléjére meghívták a Szép kilátás és az Agyő Európa, Európa agyő című miskolci előadásokat. A Paolo Magelli rendező és Alexander Balanescu zeneszerző nevéhez fűződő produkciókat április 12-től 16-ig hét alkalommal adja elő a miskolci társulat Kolumbia fővárosában.
Esmények
Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész kapta idén a Páger Antal-díjat; a színésznő a makói önkormányzat elismerését vasárnap vehette át a Maros-parti városban. A díjat odaítélő kuratórium - amelynek örökös tagjai Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművészek, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész: Szalma Tamás, valamint Gyarmati Antal, Páger Antal egyetlen fiú unokája - a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag ítélte oda Csákányi Eszternek az idei Páger Antal-színészdíjat.
Esmények
Dariusz Gorczyca azon alkotók közé tartozik, akik az extrém művészeti megfogalmazásokban soha nem lépik túl a határt, így megmaradhatnak az analizáló művész pozíciójában. A szinte minden művészeti ágban otthonosan mozgó „tudatalatti mérnök“ két új, minden bizonnyal látványos és izgalmas performance-szal (The Dead Bed, Last Sunday) mutatkozik be december 7-én 18-órakor a Millenáris Parkban.
Esmények
November 29-én, kedden este hét órai kezdettel látható a Bárka Színházban – a Teatr Boguslawskiego produkciójában – Shakespeare Ahogy tetszik-je. Az előadás után a színház kávéházában szakmai beszélgetés lesz az alkotókkal.
Esmények
A Katona József Színház 2005. október 17-20. között a rangos szarajevói MESS Festiválon vendégszerepelt a Kamra nagy sikerű előadásával, a Ledarálnakeltűntemmel. A produkció elnyerte a Legjobb előadás és a Legjobb rendezés díját, valamint a Kritikusok különdíját is. Az alábbiakban a produkció boszniai sajtóvisszhangjából közlünk részleteket.
Esmények
Október 22-én elismerésben részesült a Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Esmények
2005. szeptember 30. és október 6. között Rómában – az Európai Színházak Uniója (UTE) XIV. fesztiválján – és Torinóban vendégszerepelt a budapesti Katona József Színház társulata,a Médeia és az Ivanov című produkcióival. Az előbbit négy, az utóbbit két alkalommal tekinthette meg az olasz közönség. Mindkét produkció a közönség zajos ünneplését és az olasz színházi szakma képviselőinek egyöntetű elismerését vívta ki. Erről tanúskodnak a mellékelt kritika részletek is:
Esmények
Öt nemzet színházigazgatói találkoztak Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban a hétvégén. Csizmadia Tibor és Laurent Maindon, francia rendező kezdeményezésére nemzetközi színházi konferenciát rendeztek a Szerb Nemzeti Színház, a francia Rictus Theatre, a lengyel stettini teátrum, a sepsiszentgyörgyi színház igazgatói részvételével. A szakmai fórumon egy nemzetközi színházi fesztivál alapjait rakták le.
Esmények
Országos Drámaírói kerekasztalt rendez a Gárdonyi Géza Színház. Közel félszáz kritikus, drámaíró, dramaturg találkozik április 19-20-án az egri színházban. A szakemberek értékelik a Katona József Kuratórium munkáját, valamint olyan témákat vitatnak meg, mint a trágárság a magyar színpadon, hogyan írjunk kortárs német drámát?, az eredeti adaptáció, és a siker – a főszereplő jelenléte vagy hiánya a magyar színpadokon.
Esmények
Az egri Gárdonyi Géza Színház idén is megrendezi április 18-tól 22-ig az Évad az Évadban programsorozatát. A társulat negyedik éve rendez ilyenfajta összegzést: évad végén egy hét alatt valamennyi idei bemutatóját eljátssza.
Esmények
Tizennégy produkció szerepel a június 8-án kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) idei versenyprogramjában - tudatta a Magyar Színházi Társaság.
Esmények
Ma van a színházi világnap, amelyet szakmai és rendhagyó programokkal ünnepelnek országszerte; az előadások előtt ezen az estén a magyarországi teátrumokban is hagyományosan felolvassák az év ünnepi üzenetét.
Esmények
2006. március 30-tól április 3-ig tart a III. Nemzetközi Monodráma Fesztivál Egerben. Az alábbiakban a fesztivál részletes programját olvashatják.
Esmények
A Színházi Világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján tartják 1962-óta annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Esmények
Decemberben is folytatódik a Nagy Britmánia – ezúttal színházi programokkal: december 8-tól a világhírű DV8 táncprodukcióját láthatják az érdeklődők a Trafóban, karácsony előtt pedig eredeti brit humorral szolgálnak a Merlin Színházban. Januárra két igazi csemegét kínálnak nekünk: Nigel Charnok a táncot ötvözi a humorral, Akram Khan pedig a keleti és nyugati mozgáskultúrát társítja előadásában. Karácsony előtt nyílik meg „A szív képei” című nagyszabású kiállítás a Jövő Házában. Az alábbiakban részletesebben is tájékozódhatnak a British Council programjairól.
Esmények
Szex, hazugság és DV8… Mi rejlik a felszín alatt? Az angol fizikai színház legújabb darabja az igazság, a szépség és az illúzió kérdéseit járja körül. A Just for Show a képmutatásról és a magamutogatásról szól: Lloyd Newson koreográfus a minket körülvevő látszat-világ leleplezését kísérli meg és megmutatja a mögötte rejlő „mocskos hazugságokat”. – A DV8 Physical Theatre előadását láthatják december 8-10-ig 20-órai kezdettel, a Trafóban.
Esmények
2005-ben ezen a néven rendezi meg a Bárka Színház a hat évvel ezelőtt Gödöllőtől „örökölt” Magyar Stúdiószínházi Műhelyek Fesztiválját. A névváltoztatás oka az, hogy idén nemzetközivé bővül a program: a négy hazai színház mellett hat külföldi társulat (ebből négy idegen nyelvű) lép fel. A válogatás nagyobbik része a májusban megalakult nemzetközi színházi szervezet, a COMET (Közép- és Kelet-Európai Színházak Szövetsége) tagszínházait mutatja be.
Esmények
A Klauniky Színház és értelmi fogyatékosok közös produkciója látható november 4-én 18 órától a Cseh Centrumban. A tavaly a Cseh Centrumban is nagy sikerrel fellépett brünni Kluniky Színház „ A Törvény, azaz a Természet Törvényeinek Keretein Belül Mérsékelten Haladók Pártja " választási kampánya egy egyedülálló integrációs projekt, formája szerint pedig színházi happening.
Esmények
Szarajevóban vendégszerepel a Kamra népszerű előadása, a Ledarálnakeltűntem.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ