Meghalt Lengyel Anna dramaturg, műfordító
Dátum: 2021. április 17., szombat, 8:46

Ötvenegy éves korában meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg, műfordító, a PanoDráma alapítója, rendező, színházi vezető.

Mint a Trafó Kortárs Művészetek Háza közösségi oldalán írják, Lengyel Anna az utolsó percig dolgozott, a Kár, hogy rák című előadás bemutatójára készült a Trafóban.

Lengyel Anna 1969. július 4-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol szakán és a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakán diplomázott. Ösztöndíjjal tanult egy iowai egyetemen és PhD-hallgató volt a New York-i Columbia Egyetemen.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott 1994 és 2002 között, majd a Krétakör Színház dramaturgjaként 2004 és 2008 között szabadegyetemet és nemzetközi drámák felolvasószínházi sorozatát szerkesztette és vezette a produkciós dramaturgia mellett. Lengyel Anna saját független dokumentumszínházat alapított 2008-ban, a PanoDrámát, amely elsősorban szó szerinti, verbatim előadásairól ismert.

Sokat dolgozott külföldön, magyar rendezők mellett olyan világsztárokkal is, mint Robert Wilson rendező és Cate Blanchett színművészt. Munkáját 2011-ben Hevesi Sándor-díjjal ismerték el, 2015-ben Bálint Lajos-vándorgyűrűt kapott, 2017-ben Szép Ernő-jutalomban részesült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ