Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész
Dátum: 2021. április 21., szerda, 15:21

Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyi bábszínészt, a Budapest Bábszínház tagját és odaítélték a Soós Imre pályakezdő díjakat is - közölte a színház és a MASZK Országos Színészegyesület kedden az MTI-vel.

Az egyesület vezetősége, a díj kuratóriuma döntése értelmében a Soós Imre pályakezdő díjat Illés Alexa, a Pécsi Nemzeti Színház tagja és Bodoky Márk, a Miskolci Nemzeti Színház tagja kapja. A díjak átadására későbbi időpontban kerül sor - olvasható a közleményben.

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén elnyerő Blasek Gyöngyi 1965-ben, az Állami Bábszínházban kezdte pályáját. Az akkori országos részleg művészeként a legeldugottabb falvakban élő gyermekeket is megismertette a bábszínház csodájával.

A Budapest Bábszínház közleményében kiemelik, hogy Blasek Gyöngyi alakításai árnyaltak, kidolgozottak. Szép orgánumával a legkülönbözőbb bábszerepeket "lelkesítette át" az öt évtized alatt: A gyáva kistigris címszerepét, Totó kutyát az Ózból, Egér mamát a Mi újság a Futrinka utcában? című előadásból, Jozefinát többszáz alkalommal a Minden egér szereti a sajtot című produkcióból. Intenzív színpadi jelenléte minden szerepén átüt.

A színművészt független produkciók és prózai színházi feladatok is megtalálták olyan rendezők mellett, akik először a bábszínházban dolgoztak vele.

A Budapest Bábszínház legújabb generációjához tartozó művészek különleges alkotótársra találtak benne: nyitottsággal, fenntartások nélkül csatlakozott a tabutémát feldolgozó Semmi című regényből bábelőadást készítő fiatal csapathoz, és illeszkedett az előadásba élőszereplőként és bábosként egyaránt. A produkció 2013 óta repertoáron van, számos díjjal elismerték.

Ugyanez a fiatal csapat a következő produkcióját kifejezetten Blasek Gyöngyire építette. A David Walliams regényéből adaptált Gengszter nagyi magát ékszertolvajnak kiadó nagymamájának szerepében bábosként és prózai színészként is a hátán viszi az előadást.

Az elmúlt években olyan, felnőtteknek szóló előadásokban nyújtott emlékezetes alakítást, mint A képzelt beteg, A vihar és az Esti Kornél. E produkciókban a bábszínházba ritkábban járó közönséget is lenyűgözte játékkedve, a groteszk és az abszurd ábrázolására való különleges képessége, a korát és alkati adottságait tudatosan használó, érett színművész profizmusa - olvasható a közleményben.

Mint kiemelik, A vihar záróképében Fodor Tamás Prosperóját elhagyó Arielként is emlékezetes alakítást nyújtott.

A művész színházi szerepei mellett a legutóbbi időkig folyamatosan tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, kurzusain a jövő bábjátékosai sajátították el a klasszikus árnyjáték technikai alapjait - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ Az egyetlen dolog, amit az emberi természetről biztosan tudunk, az, hogy változik."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ