Évadot hirdetett a Soproni Petőfi Színház
Dátum: 2021. április 27., kedd, 12:54

A szabadság évada elnevezéssel hirdetett új évadot a 2021/2022-es színházi szezonra a Soproni Petőfi Színház, amely tizennégy darabot tervez színpadra állítani - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Az új évad folytatása az idei hűség évadának, üzenetében, gondolatiságában és tematikájában is követi az 1921. december 14-i népszavazás századik évfordulója előtti tisztelgést - idézi a közlemény Pataki Andrást, a színházat működtető pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

1921. december 14-én vette kezdetét az a három napig tartó soproni népszavazás, amelyen a város és a környező 8 falu lakosságának döntő többsége Magyarországhoz való tartozást választotta Ausztriával szemben.

Hozzátette: az évad szellemiségében reagál arra, hogy a szabadság életünk különféle aspektusaiban, egyebek mellett történelmünkben, hazánkban, személyes életünkben vagy a demokráciában mennyire fontos, megóvandó érték.

Az évada tervek szerint szeptember 21-én kezdődik Németh László Széchenyi című történelmi drámájával, amelyet Csiszár Imre Kossuth-díjas művész állít színpadra. A bemutatót Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából tartják.

Az évad következő felnőtt bérletes előadása Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátéka lesz, amelyet a Zentai Magyar Kamaraszínházzal közösen mutatnak be. A darabhoz a zenét a Kossuth-díjas Szarka Gyula szerezte, rendezője Pataki András lesz.

Szintén Pataki András állítja színpadra Sík Sándor művéből készült tragédiát, az István királyt, amely a zentai, a komáromi és a Forrás Színházzal közösen készül.

A kisszínpadon Slawomir Mrozek Emigránsok című színjátékát játsszák, amely a csallóközi Csavar Színházzal együttműködésben jön létre.

A soproni népszavazás századik évfordulója alkalmából Somogyváry Gyula És mégis élünk című regényéből Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője készít táncművet Szarka Gyula zenéjére.

Az évadot jövő tavasszal a Bál a Savoyban című revüoperett zárja Béres László rendezésében.

Középiskolás bérletben játsszák a Széchenyit, az Ördögölő Józsiást, az István királyt, az És mégis élünk című táncművet, valamint A padlás című musicalt. Választható fórumszínházi előadásként kínálják ennek a korosztálynak az Emigránsokat, a Kövek című tanjátékot és a Silentio transeo címet viselő pódiumestet. Ez utóbbi produkció az Esztergomi Várszínházzal, a Szolnoki Szigligeti Színházzal és a Forrás Színházzal közösen jön létre.

A felsősök megnézhetik A padlást, az Ördögölő Józsiást, az És mégis élünk című táncművet és az iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy diákjaik színházi nevelési előadáson is részt vehessenek a Kövek című tanjátékon.

Az alsósoknak A rézerdő lakói zenés mesejátékot kínálják Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintett előadásában. Játsszák nekik a Szabó Magda művéből készült Tündér Lala című mesét Mess Attila rendezésében, valamint az Árgyilus és Tündér Ilona című mesetáncjátékot Alekszej Batrakov koreográfiájával és rendezésében, a Sopron Balett produkciójaként.

Az óvodások megnézhetik A rézerdő lakóit, az Árgyilus és Tündér Ilona című mestetáncjátékot, emellett a Kelekótya haramiák című zenés bábjátékot is a Ziránó Színháztól.

A jövő évadra a bérletek árusítását május 2-án kezdik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ Jó ember vagyok, nem haragszom arra, akit megbántottam."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ