Vasárnaptól látható a Renaissance című rövidfilmsorozat
Dátum: 2021. május 10., hétfő, 10:31

Összefogás indult Európa színházi újjászületéséért: 18 ország 22 színháza, köztük a Pesti Magyar Színház részvételével kezdődik május 9-én, az Európa-napon a Renaissance elnevezésű projekt, amelyben rövidfilmeket mutatnak be.

Az Európai Színházi Konvenció (ETC) közösségébe tartozó 18 ország 22 színháza fogott össze, hogy országuk sajátosságaira alapozva képet alkossanak arról, mit jelenthet a színházak számára a pandémián túli újjászületés - olvasható a Pesti Magyar Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a "reneszánsz" a pandémiával való együttélés után a virtuális térben újjászülető színházat is jelenti. A résztvevő európai színházak új formátumokat próbáltak ki, a digitális térre kifejlesztett színpadi munkát és dramaturgiát mutatták be - a reneszánsz kreatív robbanására reflektálva - egy-egy ötperces rövidfilmben.

A közleményben idézik Heidi Wiley-t, az ETC ügyvezető igazgatóját aki szerint új módot akartak találni arra, hogy tagszínházaik továbbra is közös munkát végezhessenek. "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk tagszínházaink rövidfilmjeit. Átgondolt, gyönyörű, változatos stílusú és művészi hatású filmek készültek" - tette hozzá.

A Pesti Magyar Színház - mint az ETC egyik magyarországi tagja - rövidfilmjét a reneszánsz csúcsművére, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájára alapozta, amelyet néhány hónapja mutattak be. "A kisfilmben különböző nemzetközi adaptációk keverékét alkalmazzuk, mert így tudjuk leginkább bemutatni a kulturális és dramaturgiai különbségeket, a szavak, nyelvek, szövegek fölött álló örök érzéseket" - olvasható a közleményben.

Mint írják, az ötlet Deres Péter dramaturgnak és Gémes Antos színművésznek köszönhető, a kisfilmet Rick Zsófia készítette.

Május 9-én, vasárnap minden videót korlátozott ideig lehet megnézni az ETC honlapján, a https://www.europeantheatre.eu/ címen, majd a következő napokban a kisfilmek egymás után lesznek megtekinthetők az ETC honlapja mellett a Pesti Magyar Színház weboldalán és a közösségi médiában is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ