George Orwell Állatfarmját mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház
Dátum: 2021. május 17., hétfő, 16:19

George Orwell Állatfarmjának a zenés adaptációját mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A küszöbön álló bemutatóról hétfői sajtótájékoztatójukon beszéltek az alkotók.

Erős Ervin, Klemm Dávid és Lénárd Róbert adaptációja kifejezetten a kolozsvári színház számára készült, az előadást a vajdasági Puskás Zoltán rendezte.

A rendező a sajtótájékoztatón elmondta: az előadás nem rockopera, nem musical, hanem mind zenéjében, mind pedig stílusában a kettő közötti kísérlet. Az előadás kilencven százalékát a dalok teszik ki. Ezek fejezik ki a szituációkat, a prózai szöveg minimális. Az MTI kérdésére megjegyezte: rockoperának indult a produkció, de belátták, hogy a mű drámailag nem engedi meg, hogy kizárólag e műfajban szólaljanak meg.

Puskás Zoltán a félelmet tartotta az előadás fő motívumának. Hozzátette, mindegy, hogy ezt a kommunizmus vagy éppen a világjárvány váltja ki. Úgy vélte, az előadás finoman reflektál a jelenre, és azért lesz mindig aktuális, mert a félelmet kiváltó politikai eszközök nem változnak.

Erős Ervin zeneszerző elmondta: a felcsendülő 21 zeneszám összesen egy és negyed órát tesz ki az egyfelvonásos előadásból. A hangzás általában punk-rock, hard-rock, metál, de kellett néha lazítani is. Hozzátette: szerzőtársa, Klemm Dávid a keményebb dalokhoz, ő a balladákhoz ért jobban, sok esetben az együttműködésük eredményeként született meg egy-egy dal.

Ledenák Andrea jelmeztervező elmondta: csupán finom utalásokkal próbálták jelezni, hogy egy-egy szereplő milyen állatot jelenít meg.

A lovat alakító Vindis Andrea elmondta: Puskás Zoltán két korábbi kolozsvári rendezése után mindenki szeretett volna szerepet kapni az Állatfarmban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színháza koronavírus-járvány miatti héthónapos kényszerszünet után áll közönség elé az Állatfarmmal. A bemutatót pénteken tartják a színház nagytermében. A járványügyi korlátozások miatt az ülőhelyek felét foglalhatják el a nézők, és az előadás teljes ideje alatt szájmaszkot kell viselniük.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ