Tíz bemutató a Nemzeti Színház következő évadában
Dátum: 2021. június 10., csütörtök, 9:57

Kilenc saját és egy vendégelőadás bemutatójával - többek között Bulgakov, Szabó Magda, Hobo és Euripidész darabjaival - készül a 2021/2022-es évadra a Nemzeti Színház, amely pénteken a Rómeó és Júlia premierjével nyit újra.

A teátrum nehéz és bonyolult másfél éven van túl a pandémiás időszakot követően - idézte fel a keddi budapesti évadismertető sajtótájékoztatón a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Vidnyánszky Attila megemlékezett Törőcsik Mari haláláról is, amely szavai szerint "az egyetemes színház- és filmművészet nagy vesztesége".

Mint közölte, terveik szerint szeptemberben ismét megrendezik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), a várható utazási nehézségek ellenére is. A MITEM-en Bérczes László szervezésében emlékesttel tisztelegnek Törőcsik Mari előtt.

Vidnyánszky Attila elmondása szerint a társulat a zárva tartás időszakát is végigdolgozta, "de néző nélkül nem ér az egész semmit", ezért is nagy öröm, hogy pénteken megtarthatják a Rómeó és Júlia bemutatóját. Az előadás "egyedi és megismételhetetlen" próbafolyamatáról dokumentumfilmet is forgattak - jegyezte meg.

Az igazgató hozzátette: folyamatos lesz a Nemzeti Színház jelenléte a nyári fesztiválokon, Debrecenben például augusztus 13-án a Csíksomlyói passiót adják elő "a nyár központi eseményeként".

Ezt követően a 2021/2022-es évad jelentős része a repertoáron lévő, de kényszerűen nem játszott darabok felújításával telik, ennek ellenére teljes, "Nemzeti Színházhoz méltó" évadot hirdettek - hangsúlyozta.

Vidnyánszky Attila kiemelte a következő szezonra várt vendégrendezőket is: elmondása szerint névsoruk a világ bármelyik színházában megállná a helyét.

Szeptemberben három bemutatót is tart a teátrum. Mihail Bulgakov A Mester és Margaritáját Alekszandar Popovszki viszi színre. Az előadásban szereplő Barta Ágnes és Bordás Roland elmondása szerint termékeny próbafolyamat van mögöttük - a pandémia alatt online is folytatták a próbákat -, az észak-macedón rendező inspiráló közeget tudott teremteni, aminek az eredménye nagyszerű előadás lesz.

A Gyulai Várszínházban már augusztusban, majd a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán szeptembertől lesz látható Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó, Szabó K. István rendezésében. A Szeredás Emerencet alakító Udvaros Dorottya emlékeztetett arra, hogy a regényt színpadra állítani nehéz, egyben azonban érdekes feladat is, hiszen Szabó Magda nagyon finom, érzékeny stílusban írta meg, hogyan harcol egy emberben a szeretet és a fájdalom.

Szintén szeptemberben kerül a Nagyszínpadra Földes László Hobó Vadászat című albumának dramatizált feldolgozása. Vidnyánszky Attila felidézte, hogy a Vadászatot korábban már három változatban megrendezte, filmforgatókönyvet is írt az 1984-ben megjelent albumból, most pedig a Vadászati Kiállítás kísérőprogramjaként tartanak újabb bemutatót. Földes László Hobo hozzátette: noha magát a vadászatot nem kedveli, annak örül, hogy a lemez anyaga még mindig érdekli a közönséget.

Az év végén Fjodor Dosztojevszkij Ördögök című regényét Nyikolaj Roscsin adaptálja a Nemzeti Nagyszínpadára. Az előadásban szereplő Berettyán Nándor elmondta, hogy Roscsin erős rendezői víziót, szinte külön világot teremt, egyben azonban nagy teret ad a színészeknek is. Dosztojevszkij mindig arról ír, hogyan sodródik az ember Isten és az ördög, kárhozat és megváltás között, ennél fontosabb téma pedig nincsen - szólt a darabról.

Szintén decemberben, de a Gobbi Hilda Színpadon mutatják be Tennessee Williams Üvegfigurák című drámáját, a norvég Eirik Stubo rendezésében, mások mellett Söptei Andrea szereplésével. Mint a színésznő elmondta, Stubo számára nagyon fontos, hogy pontosan illeszkedjen a szöveg a drámai szituációkhoz, ezért sokszor húzásokkal, szövegáthelyezésekkel dolgozik, a színészektől pedig a legegyszerűbb, naturalista, már-már filmes játékot kéri.

Januártól a kaposvári Csiky Gergely Színház produkciója, Csiky Gergely Buborékok című színműve is bekerül a Nemzeti repertoárjába. Az előadást rendező Vidnyánszky Attila kiemelte: fontos, hogy a vidéki és határon túli magyar színházak előadásaival is találkozhasson a Nemzeti Színház közönsége. A Buborékok nagyon-nagyon szórakoztató, igazi színházi ünnep, amelyet remek színészek játszanak - méltatta a darabot.

A 2022-es év elejétől lesz látható a Kaszás Attila teremben Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabja is, melyet Rátóti Zoltán rendez. A két főszereplő, Blaskó Péter és a vendégművészként fellépő Piros Ildikó felidézték, hogy legutóbb főiskolás vizsgaelőadásukon álltak utoljára egy színpadon, ezért mindketten nagyon várják a közös munkát.

Az évad harmadik regényadaptációjaként kerül a repertoárba 2022 februárjától Józsa Péter Pál Agon című darabja. Az előadást rendezőként jegyző Vidnyánszky Attila az elmúlt évtizedek legjobb színházi szövegeként szólt a színműről, amely elmondása szerint igazi "rítusszínház" lesz, a Honvéd Férfikar és egy 15 fős zenekar közreműködésével.

Lope de Vega A kertész kutyája című klasszikusa 2022 tavaszán kerül színre a Nagyszínpadon, Tóth Auguszta közreműködésével. A színművésznő elárulta, nagy izgalommal várja, hogy az író hazájából érkező, Európa-hírű rendező, Ignacio García hogyan fogja megközelíteni az egyik legismertebb spanyol darabot.

A legendás görög rendező, Theodorosz Terzopulosz Euripidész Bakkhánsnők című darabját mutatja be tavasszal a Nagyszínpadon. Az előadásban szereplő Szűcs Nelli Hamvas Bélát idézve elmondta: Euripidészt az olvassa, aki a mindenek fölötti igazságra éhes, a színháznak pedig éppen ez a legfontosabb feladata.

Vidnyánszky Attila közölte, Terzopulosz közreműködésével már idén ősszel elindul a 2023-as Színházi Olimpia szervezése is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ