Tizenhat bemutatóval készül a következő évadra a debreceni Csokonai Színház
Dátum: 2021. június 17., csütörtök, 10:11

Tizenhat bemutatóval készül a 2021/22-es évadra a debreceni Csokonai Színház, ebből öt előadás már elkészült, egy színpadra állítása pedig folyamatban van - hangzott el az évadismertető sajtótájékoztatón szerdán.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszönetet mondott a társulatnak, hogy a pandémia időszakában is találtak kreatív megoldásokat és találkoztak a közönséggel. Példaként a Nagyerdei Stadionban rendezett Hamlet-bemutatókat említette, ahol a színészek a stadion üvegfalai mögött játszottak, a nézők pedig a szabadtéren berendezett nézőtérről, fülhallgatók segítségével követhették nyomon az előadást.

A polgármester a két folyamatban lévő színházfejlesztésről azt mondta, a Csokonai Színház felújított épületébe 2023-ban térhet vissza a társulat és a közönség, az eddig Latinovits színházként emlegetett Csokonai Fórumot pedig jövő tavasszal vehetik birtokba.

Mindkét beruházás során valamennyi színháztechnikai - színpad-, hang- és fénytechnika - kérdés tervezésébe a színházi szakembereket is bevonták - fűzte hozzá a városvezető, aki reményének adott hangot, hogy a következő évadot már nem korlátozza a pandémia.

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke azt mondta, a pandémiával összefüggő készenlét még nem múlt el, de a kiszámíthatatlanságban van egy stabil pont, a költségvetés.

A politikus arra utalt, hogy kedden a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, így továbbra is biztosított a színházak finanszírozása.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója arról számolt be, hogy a járványhelyzet enyhülésével ismét megteltek az ideiglenes játszóhelyeik.

Május elejétől folytatták a félbeszakadt évadot: játszották az Őszintén szólva vígjátékot, a Hamletet, elvitték Nagyváradra Bornemisza Magyar Elektráját, Deszk@ Digital címen az online térbe készült előadásokból válogatva megrendezték a rendhagyó Deszka fesztivált, és nagy sikert aratott az Irodalom éjszakáján bemutatott összeállításuk.

A következő évad bemutatóiból Gemza Péter kiemelte Ástor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájának és Florian Zeller A fiú című színművének a színrevitelét. Új szerepben, rendezőként mutatkozik be a színház kiváló színésze, Ráckevei Anna: Szabó Magda Für Elise című regényes színpadi adaptációját állítja színpadra - fűzte hozzá.

Ács János karmester, aki a milánói Scalában szerzett 45 év tapasztalatával érkezett a színházhoz, azt mondta, "Debrecen megérdemel egy rendes operaszezont", az a célja, hogy aki betér az operába, az vissza is térjen oda.

Hozzátette: Verdi Macbeth és Mozart Idomeneo című operájának bemutatói mellett tervezik kisebb, zongorával kísérhető operák bemutatóját, a térség városai mellett Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban is. Ezzel a sorozattal sok fiatal művésznek biztosítanak lehetőséget a bemutatkozásra - jegyezte meg a szakember.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Ha nem lennének ellenségeim, ki szedné le rólam a rozsdát?"
Kálvin János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ